Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

PLENKOVIĆ ‘Raspuštanje Sabora u ponedjeljak, 18. svibnja’

Plenković hdz ist

KADA ĆEMO NA PARLAMENTARNE IZBORE ‘U ustavnom roku su ova četiri datuma…’

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima koalicijskih partnera, da će Hrvatski sabor biti raspušten u ponedjeljak, 18. svibnja.
‘Nakon današnje sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu reći kako su sve sastavnice odlučile da predložimo raspuštanje Hrvatskog sabora u ponedjeljak, 18. svibnja. Želimo to jer je naša Vlada u protekle 3 godine i 7-8 mjeseci mandata ostvarila sve ambicije koje smo postavili 2016.godine. Smatramo da smo sada, nakon što smo pokazali kako se nositi u krizi, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta, s obzirom na sve izazove koji su pred RH, novi mandat treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj i smatramo da je trenutak primjeren, da je epidemiološka slika dobra i da ćemo uz odgovorno ponašanje biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku. To može biti 21.6., 28.6., 5.7. ili 12.7. Predsjednik RH to zna i sada je na njemu da donosi odluku’, rekao je Plenković i dodao da je o svemu obavijestio Milanovića.

Ističe da datum izbora nije problematičan.
‘Svatko može pogledati zakone i datume kada su bili koji izbori, što je koja većina donosila. Mi smo u izbornoj godini, sve je redovito, normalna je praksa da većina bira trenutak kada se treba ići na izbore. Oporba je od prvog dana činila sve da sruši ovu Vladu, sruši koaliciju, uspori gospodarske i društvene reforme. Sada mi ne djeluje odvažno da nisu u stanju dići ruku za ono što su željeli zadnje 4 godine. To mi ne djeluje viteški i politički samouvjereno’, kaže Plenković.

‘Sve što se tiče sigurnosti i zdravstva možemo raditi, tu nema nikakvih problema. Ja sam uvjeren da ćemo zajedno s našim partnerima oformiti parlamentarnu većinu. Naši građani znaju kakva je bila gospodarska situacija prije, osjetili su povećanje plaća, plaće su porasle i u privatnom sektoru, smanjila se nezaposlenost, imali smo prije pandemije tri rekordne turističke sezone, osnažili smo međunarodni položaj Hrvatske… Preostaje nam još 6 tjedana predsjedanja EU. I taj posao ćemo do kraja obaviti odgovorno i nakon toga idemo po novo povjerenje hrvatskih građana i birača i ja sam uvjeren da ćemo ga dobiti.’

Kada je riječ o predsjedniku Milanoviću, Plenković kaže:

‘Naš stav i njegov stav je da se izbori provedu na zakonit način i da RH dobije što prije funkcionalnu vlast. Ne vidim tu razloga da bi bilo što bilo neobično’, dodao je.

‘HDZ će ići na ove izbore da pobijedi. Nakon toga ćemo razgovarati s našim partnerima. Suradnja je bila korektna, svi su se iskreno zahvalili na povjerenju i na postignućima, ako budu izabrani ovi partneri, mi ćemo biti spremni za to. Tražit ćemo koalicije sa svjetonazorski i programski bliskim strankama.’

Osvrnuo se i na Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa.

‘Usuglašen je Zakon kao prijedlog za javnu raspravu. Svi koji imaju sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Ovo je situacija bez presedana, štete su ogromne, ovakav potres nismo imali 140 godina. Odluke koje smo donijeli su jako dobre. Rebalans će se usvojiti u ponedjeljak da se to riješi. Dužni smo osigurati našim sugrađanima, svima koji su ostali bez kuća i stanova, naći ćemo sredstva za plaćanje najamnime u prikladnim okvirima. Država će financirati najamninu onome tko nema kamo ići, ali sigurno ne onima koji imaju pet nekretnina. Kada se formira nova vlast i nova većina, usvajat ćemo Zakon.’

Upitan brinu li ga velike vrućine tijekom kampanje, Plenković kaže da to neće biti problem.

‘I zadnja je kampanja počela 16. kolovoza 2016. Ova kampanja će početi prije, kad bude manje vruće’, zaključio je Plenković. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Na području županije 40 novih slučajeva

OgPortal

Jučer šest požara na otvorenom prostoru

OgPortal

58-godišnjak u Ogulinu vozio pod utjecajem alkohola od 1,61 g/kg

OgPortal

Šest kaznenih djela i jedna prometna nesreća

OgPortal

Besana noć u palači, kraljica sazvala hitne sastanke: ‘Bacili su atomsku bombu na nas!‘

OgPortal

Karin: Nismo zadovoljni, ali broj oboljelih zadnjih dana ne raste

OgPortal