Primorac: Virus pobjeđujemo metodama iz 19. stoljeća – karantenom i izolacijom

Kada se pojavi neki virus o kojemu ništa ne znate, u tim trenucima se ide iznimno ekstremno, konzervativno, kao što je i većina država napravila jer se mora zaštititi populacija, rekao je profesor Dragan Primorac gostujući u Dobro jutro, Hrvatska gdje je komentirao popuštanje mjera.

Karantenom i izolacijom je, dodaje Primorac, poslana poruka da se virus neće pobijediti modernom medicinom, već metodama iz 19. stoljeća, a upoznavanjem s bolesti sustav se postepeno otvara. Primorac je rekao da smo i znali kako ćemo porastom temperature doći u poziciju u kojoj smo danas.

  • Moramo voditi računa da i dalje mnoge stvari ne znamo, da najprimitivnije metode samoizolacije onemogućuju priliku da dobijete bolest, dodaje.

Komentirajući kako se Hrvatska postavila, kaže da kada pogleda reakcije iz svijeta, postavili smo se vrlo odgovorno, a svi su lutali. Smatra da je Amerika pokleknula u pogledu javnog zdravstva, jer ga nikada nije razvijala, a mi smo napravili odlične preduvjete da budemo u situaciji u kojoj smo danas.

Ne gleda katastrofično prema zimi jer imamo pripremljen sustav, a ako dođe do drugo vala, Hrvatska će biti daleko spremnija nego sada. Govorio je da će epidemiju pobijediti odgovornost ljudi i ponosan je na ponašanje građana. (hrt.hr)

Facebook Comments