Njemačka: Zatvorska kazna za javno spaljivanje zastava stranih država

U Njemačkoj je ubuduće zabranjeno spaljivanje zastava stranih država ili zastava Europske unije, odlučio je u četvrtak kasno navečer njemački parlament Bundestag.

– Tko u Njemačkoj ubuduće javno zapali zastavu neke strane države ili EU-a može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine, stoji u zakonu koji su prihvatili zastupnici Bundestaga.

– Spaljivanje zastava u javnosti nema veze s mirnim prosvjedima. Ovi činovi potpiruju mržnju i agresiju, rekla je ministrica pravosuđa Christine Lambrecht.

Povod donošenju ovog zakona su ispadi na prosvjedima u Berlinu gdje su propalestinski prosvjednici spaljivali i uništavali izraelske zastave. Lambrecht je ukazala i na spaljivanje i uništavanje zastava poput turske na prosvjedima u Njemačkoj.

– U Njemačkoj jednostavno ne smiju gorjeti izraelske zastave, rekao je socijaldemokratski zastupnik Johannes Fechner u Bundestagu.

Do sada je bilo kazneno gonjeno samo uništavanje i vrijeđanje njemačkih državnih simbola.

Protiv zakona o zabrani spaljivanja zastava stranih država su glasali jedino zastupnici nacionalno desne Alternative za Njemačku koji zakon doživljavaju kao “snažan udarac umjetnosti i slobodi iznošenja mišljenja”. (hrt.hr)

Facebook Comments