Aktualno Županija

Broj poslovnih subjekata u županiji ove godine u porastu, no još se čekaju posljedice koronavirusa

U odnosu na kraj 2019. godine, posljednjeg dana ožujka ove godine broj poslovnih subjekata, kako ukupan, tako i onih aktivnih, bio je veći. Bilo bi lijepo da tako i ostane, no vjerojatno nas ipak očekuju posljedice pandemije koronavirusa.

Vjerojatno su u cijeloj priči pomogle i državne mjere zbog kojih su mnogi ostali u aktivnom statusu pa se tako u prvom kvartalu ove godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku bilježi lagani porast poslovnih subjekata.

Konkretnije, sa 31. ožujka 2020. godine u Karlovačkoj županiji registriran je 5.471 poslovni subjekt, što je za ravno 60 više nego na posljednji dan 2019. godine. Najmasovnija su, dakako, trgovačka društva kojih ima 3.396, što je za 46 više nego prije tri mjeseca. Dakako, mnogi poslovni subjekti još su u bazi, ali nisu aktivni, no i tu je početak godine bio pozitivan – sada je aktivnih trgovačkih društava 2.167, a na kraju prošle godine bilo ih je 48 manje.
S druge strane, u blagom padu je broj obrta, kod kojih se zapravo i očekuju najveće posljedice pandemije. S posljednjim danom 2019. godine bilo ih je na području Karlovačke županije registrirano 1.829, a na dan 31. ožujka 2020. godine ta brojka je pala na 1.805 obrta. (kaportal.hr)