Aktualno Županija

Rezanje troškova na slunjski način – gradonačenik i zamjenik svima smanjili osnovicu plaće, a sebi povećali koeficijente

Na nadolazećoj sjednici gradskog vijeća u Slunju na dnevnom redu našla se i odluka o smanjenju osnovice za isplatu plaća službenicima i korisnicima gradskog proračuna, ali i odluka o povećanju koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika i njegov zamjenika.

HDZ-ov vladajući dvojac iz Slunja, gradonačelnik Jure Katić i Ivan Požega, odlučili su da se na njih neće odnositi mjere štednje koje su pripremili za zaposlene u gradskoj upravi, ustanovama, poduzećima i udrugama koje se financiraju iz gradskog proračuna.

Naime, Grad Slunj s ciljem ublažavanja nepovoljnih posljedica epidemije bolesti COVID-19 na prihode Grada, privremeno namjerava umanjiti osnovicu za obračun plaće u visini od 10 posto svima koji je primaju iz gradskog proračuna za mjesece svibanj i lipanj. Tako bi se prema predloženom prijedlogu odluke, osnovica za obračun plaće smanjila s 5.619,72 kuna bruto na 5.108,84 kuna bruto.
No, zbog smanjenja osnovice za obračun plaće, gradonačelnik Jure Katić drugom odlukom predlaže povećanje koeficijenta za sebe i svog zamjenika Ivana Požegu, s ciljem zadržavanja visine plaće na dosadašnjoj razini. Prema objavljenim podacima imovinskih kartica dužnosnika, takvom odlukom gradonačelnik Katić, koji dužnost obavlja volonterski, osigurao bi si i dalje isplatu naknade u visini od nepunih 5 tisuća kuna, kao i njegov zamjenik Požega iznos od 2.800 kuna.

Oba prijedloga korekcija osnovica i koeficijenata prošla su propisano savjetovanje s javnošću bez pristiglih primjedbi i prijedloga, a iste odluke naći će se i na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slunja 2. lipnja 2020. godine. S obzirom na HDZ-ovu većinu u Gradskom vijeću, za očekivati je da će odluke dobiti potrebnu podršku u vijeću i time stupiti na snagu.(KAportal)