Aktualno Županija

Korak jedinstvenim projektom tri godine pomagao žrtvama nasilja, ali i nasilnicima – počinitelji većinom muškarci, no ovaj put bila i žena

“Promjena – korak do sigurnosti”, trogodišnji je projekt koji je Ženska grupa Korak od 2017. provodila u suradnji s Centrom za socijalnu skrb, a financiralo Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku s 540.000 kuna

Bolja i kvalitetnija povezanost institucija i udruga koje se bave problematikom nasilja, podrška ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja nakon što odu iz skloništa i, po prvi put, savjetovanje i rad s počiniteljima nasilja, dio je ciljeva koje je ovaj projekt u protekle tri godine u potpunosti ispunio pa se u Koraku nadaju da slijedi i nastavak: prijavili su ga na novi natječaj Ministarstva, nadajući se da će biti odobren i financijski poduprt.

Iskustvo iz protekle tri godine pokazalo je da je suradnja stručnjaka iz Koraka, Centra za socijalnu skrb, policije, vrtića, osnovnih i srednjih škola, suda i Državnog odvjetništva još bolja, psihološka podrška i savjeti žrtvama nasilja u nastojanju da se osamostale i započnu novi život itekako bitna, ali i rad, odnosno, razgovori i savjetovanja s nasilnicima. U Savjetovalište ih je upućivao Centar za socijalnu skrb, neki su dolazili, neki ne – o čemu je izvještavano Državno odvjetništvo – ali, iako manje, neki su došli i sami.
– Upućeno je bilo 16 počinitelja, od kojih nam se šest javilo, a dva su se javila svojevoljno. Od 18 počinitelja, jedna je bila žena, ostali muškarci. To je primjer omjera kakav se pokazuje u praksi: oko 90 posto počinitelja obiteljskog nasilja su muškarci, a 90 posto žrtava nasilja u obitelji su žene. To je statistika, kao i da su muškarci više nasilni fizički, a žene verbalno, no postoje i muškarci koji nasilje ne prijavljuju, iz različitih razloga, prvenstveno zbog srama i uobičajenog mišljenja da muškarac mora biti glava obitelji i sl., kazala je na današnjoj pressici Mateja Bubaš, psihologinja u Koraku, napomenuvši i da je kroz savjetovanje prošlo 16 žena i 17 djece žrtava obiteljskog nasilja.

Govoreći o rezultatima savjetovališta, naglasila je kako se jedan dio žrtava nasilja osamostalio i već uspio integrirati u zajednicu, a dio počinitelja nasilja postigao vidljiv pomak, no daljnje informacije o njima u Koraku nemaju. Sa žrtvama nasilja koje su trenutno u tretmanu, premda će ovaj projekt službeno završiti 31. svibnja, nastavit će raditi.

– Važno je problemu nasilja pristupiti sveobuhvatno, raditi na njegovu sprječavanju i sprječavanju recidivizma, dati podršku žrtvama, pomoći djeci da odrastaju u zdravoj okolini jer to se odražava na čitav njihov život, izjavila je Bubaš, zaključivši kako se nada da će Ministarstvo prepoznati važnost nastavka ovog projekta pa Korak, s partnerima, nastaviti pružati usluge kao i prethodne tri godine.(KAportal)