Nakon obrane u Uskoku Rimac odvedena u pritvor

Više od 10 osoba uhićeno je u sklopu istrage povezane s vjetroelektranama kod Knina. Među njima su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i voditelj splitske uprave Ivan Melvan, te državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Sumnja se da su počinili kaznena djela gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije. Nakon Jakupčića, sinoć je na ispitivanje u USKOK dovedena i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

  • Iznijela je obranu iscrpno, nije odgovarala na pitanja, ne iz taktičkih razloga, nego je toliko umorna da smo htjeli ovo što prije završiti, ali je praktički odgovorila na sve, rekao je odvjetnik Željko Gulišija za HTV.

Kazao je da nakon ispitivanja u tužiteljstvu Josipa Rimac ide u pritvorsku jedinicu te kako očekuje da bi se u subotu trebala pojaviti kod suca istrage.

  • Nije mi decidirano to kazano, ali kod ovakvih prdmeta je za pretpostaviti da će sigurno predložiti istražni zatvor, dodao je.
    Vlada je ekspresno, na telefonskoj sjednici, razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac.

Vezano za ova uhićenja oglasili su se iz tvrtke investitora vjetroelektrane. Odbacuju navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama. Što se tiče njihova odnosa s Hrvatskim šumama, navode: ne samo da im Hrvatske šume nisu pogodovale u tom projektu nego su im svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova.

“Sukladno obavezi iz potpisanog ugovora, C.E.M.P. je angažirao izvođače i izgradio ugovorene putove te platio gotovo 30 milijuna kuna, dok su Hrvatske šume izvedene putove 18 mjeseci od završetka istih izbjegavale preuzeti bez ikakvog pojašnjenja, da bi tek nakon 18 mjeseci od poziva da ih preuzmu poslali procjenu vrijednosti radova na iznos od 9 milijuna kuna… Hrvatske šume pozivale su se i na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve s ciljem nezakonitog pritiska i ucjene. Štoviše, ucijenile su investitora da plati iznos od preko 6 milijuna kuna na ime prava služnosti te odbile izvršiti prijeboj tražbina”, stoji u njihovom priopćenju. (hrt.hr)

Facebook Comments