Neovisna istraga: George Floyd umro je od gušenja; nastavak prosvjeda u SAD-u

Usprkos policijskom satu koji je uveden u najmanje 40 gradova – sedmu noć za redom nastavljeni su prosvjedi diljem Sjedinjenih Država. Prosvjednici se i dalje povremeno sukobljavaju s policijom, a u New Yorku su drugu noć za redom pljačkali trgovine luksuzne odjeće na Manhattanu.

U Washingtonu su policijske patrole cijelu noć obilazile grad kako bi osigurale poštivanje policijskog sata. I uistinu, ulice glavnog američkog grada uglavnom su puste.

Nešto prije 19 sati, kada je policijski sat stupio na snagu, policija je suzavcem rastjerala miran prosvjed ispred Bijele kuće. Sve kako bi predsjednik Trump u pratnji svojih suradnika neometano prošetao do obližnje crkve sv. Ivana koja je oštećena u požaru podmetnutom u nedjeljnim prosvjedima.

Prije toga, američki je predsjednik iz Vrta ruža Bijele kuće poručio kako će “ako gradovi i savezne države ne poduzmu akcije koje će zaštititi živote i imovinu, brzo rasporediti vojsku i riješiti problem za njih”. Sebe je nazvao “predsjednik zakona i reda i saveznikom svih mirnih prosvjednika”.

U ponedjeljak navečer prilaz Bijeloj kući osiguravale su jake snage civilne i vojna policija pod punom opremom. U DC je upućeno i oko 200 profesionalnih vojnika iz vojne baze Fort Bragg u Sjevernoj Karolini. Prvi je to put nakon 30 godina i nereda u Los Angelesu 1992. da će vojska patrolirati jednim američkim gradom.

Neovisna obdukcija: Floyd je preminuo zbog gušenja

Obitelj ubijenog Georgea Floyda sinoć je objavila rezultate privatne i neovisne obdukcije koja je pokazala da je Floyd preminuo zbog gušenja izazvanog stalnim pritiskom – što je suprotno preliminarnom službenom izvješću da su među uzrocima smrti prilikom uhićenja bili i medicinski problemi potencirani zahvatom policajca.

– Autopsija pokazuje da gospodin Floyd nije imao zdravstvenih problema koji bi uzrokovali njegovu smrt odnosno koji bi joj pridonijeli. Bio je dobrog zdravlja, rekao je liječnik Michael Baden, prebacujući time težište krivnje na policiju.

George Floyd umro je prošlog tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

– Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubojstvo, kazala je doktorica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan koja je također sudjelovala u izvođenju autopsije.

Neovisnu autopsiju zatražila je Floydova obitelj. Zaključci dvoje liječnika suprotni su početnim zaključcima službene autopsije da su među razlozima smrti i bolest koronarnih arterija i visoki tlak. Završno službeno izvješće još nije objavljeno.

Rasno motivirano nasilje

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca prilikom uhićenja potaknula je val prosvjeda širom SAD-a, otvarajući iznova pitanje rasno motiviranog policijskog nasilja. Prosvjednici uglavnom od policije zahtijevaju da prestane diskriminirati Afroamerikance, često uz slogan “Životi crnaca su važni”.

Ponašanje policije u pojedinim gradovima, uključujući Minneapolis, pokazuje da ne slijede načelo stišavanja napetosti, a mjestimično su i brutalni prema prosvjednicima. Stotine su građana uhićene, a policija je ozlijedila i nekoliko novinara, podsjeća dpa.

U nekim pak slučajevima policija surađuje s prosvjednicima kako bi stišala napetosti, podržavajući čak njihove zahtjeve za reformama.

Bijeli policajac Derek Chauvin kojeg se na snimci vidi kako koljenom pritišće Floydov vrat optužen je prošlog tjedna za ubojstvo iz nehaja, a trojica njegovih kolega dobila su otkaz.

Trump je u nizu objava na Twitteru za nerede optužio ekstremnu ljevicu i anarhiste, nastojeći ih povezati s Demokratskom strankom.

Povećan broj pripadnika Nacionalne garde u Washingtonu, spremna i vojska

Američka vojska znatno povećava broj pripadnika Nacionalne garde u glavnom gradu, a u blizini su raspoređeni i vojnici radi mogućeg odgovora na prosvjede, izjavio je dužnosnik ministarstva obrane.

Predsjednik Donald Trump kazao je da će u glavnom gradu rasporediti tisuće vojnika, najavljujući u ružičnjaku Bijele kuće da će “trenutno” ugušiti nemire u zemlji.

– Gradonačelnici i guverneri moraju osigurati premoćnu policijsku silu dok se nasilje ne utiša. Ako grad ili savezna država odbiju poduzeti mjere potrebne da se zaštiti život i imovina njihovih stanovnika, poslat ću američku vojsku i brzo riješiti problem umjesto njih, izjavio je Trump.

U tom je trenu policija u blizini Bijele kuće ispalila suzavac i gumene metke na mirne prosvjednike. Reutersov fotograf Jonathan Ernst svjedočio je nasrtaju policije, uključujući na policajce na konjima, na prosvjednike u Parku Lafayette, preko puta predsjedničke rezidencije. Gradonačelnik Washingtona oštro je kritizirao Trumpov odnos prema krizi.

Neimenovani visoki dužnosnik ministarstva obrane za Reuters je izjavio da je u glavnom gradu mobilizirano svih 1.200 pripadnika Nacionalne garde te da pet saveznih država šalje još 600 do 800 njih koji bi u Washington mogli stići do večeri po lokalnom vremenu. Drugi dužnosnik ministarstva obrane kazao je da neki pripadnici nacionalne garde nose smrtonosno oružje.

Na širem području grada raspoređeni su i vojnici, uključujući vojnu policiju i inženjeriju, i spremni su intervenirati ukaže li se potreba.

– Nadamo se da s obzirom na pojačane snage Nacionalne garde to neće biti potrebno. Odluku o slanju vojnika na ulice morao bi u ovom trenutku donijeti predsjednik, kazao je prvi dužnosnik.

– Mjere će u ministarstvu pravosuđa koordinirati ministar obrane Mark Esper, načelnik glavnog stožera general Mark Milley i državni odvjetnik William Barr, navodi.(hrt)

Facebook Comments