Policija suzavcem rastjerala prosvjednike ispred Bijele kuće

Prosvjedi u SAD-u zbog smrti Afroamerikanca prilikom nasilnog uhićenja još traju. U pucnjavi je ranjeno pet policajaca, napadnuta postaja, tisuće su ljudi uhićene, a požari i pljačke nanijeli su milijunsku štetu na zgradama i tvrtkama.

Stotine prosvjednika okupile su se ispred Bijele kuće dok je Donald Trump držao govor u dvorištu. Policija je zatim prosvjednike rastjerala suzavcem kako bi predsjednik mogao prošetati do obližnje crkve sv. Ivana, jednog od simbola Washingtona, koja je zapaljena dan prije.

– Pucali su na nas gumenim mecima. Moj kamerman je pogođen. Vidjeli smo i kako se koristi suzavac. Evo, opet su krenuli, rekla je jedna novinarka.

Dok se policija obračunavala s prosvjednicima, Trump je prozivao guvernere za blagost prema prosvjednicima i pozvao ih da rasporede veći broj pripadnika Nacionalne garde kako bi ugušili nemire. Za nasilje je opet optužio ljevičarsku Antifu i anarhističke skupine.

– Ako grad ili država odbiju poduzeti potrebne radnje za obranu života i imovine njihovih stanovnika, tada ću rasporediti vojsku Sjedinjenih Država i brzo riješiti problem umjesto njih, rekao je američki predsjednik.

Sinoć je nasilje posebno eskaliralo na ulicama New Yorka. Najveći američki grad opet je bio poprište sukoba policije i prosvjednika, a sve su pratila brojna uhićenja i masovne provale u trgovine na Manhattanu. Dvojica policajaca ozlijeđena su u gradu Buffalu kad se u njih zabilo terensko vozilo.(hrt)

Facebook Comments