Johnson spreman uzvratiti Kini produljenjem viznih prava za građane Hong Konga

Velika Britanija spremna je izmijeniti imigracijska pravila i produljiti vizna prava stanovnicima Hong Konga – ako tom gradu Kina nametne sporni zakon o nacionalnoj sigurnosti, naveo je u srijedu britanski premijer Boris Johnson.

  • Od predaje Hong Konga Kini 1997. ključ je bio u dragocjenom konceptu “jedna zemlja, dva sustava”, što je sadržano u temeljnom zakonu Hong Konga i podržano Zajedničkom deklaracijom Britanije i Kine, napisao je Johnson u članku za South China Morning Post.

Britanski premijer dodao je da će zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu smanjiti njihove slobode i dramatično narušiti njihovu autonomiju te da Kina tim potezom krši obveze dogovorene Zajedničkom deklaracijom.

  • Ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti, britanska vlada će izmijeniti svoja imigracijska pravila, naveo je Johnson.

Britanija planira proširiti prava za vlasnike putovnica “British National Overseas” – tzv. BN putovnica, koje su izdane onim stanovnicima Hong Konga koji su se registrirali prije nego što je Britanija 1997. vratila Hong Kong Kini.

  • Sadašnje pravo vlasnika BN putovnica da borave u Britaniji šest mjeseci bez vize produljilo bi se na 12 mjeseci u svrhu studiranja i rada, što bi u budućnosti otvorilo put za dobivanje državljanstva, ističe Johnson.
  • Trenutno ih oko 350.000 ima takve putovnice, a još 2.5 milijuna moglo bi aplicirati za njih, dodao je britanski premijer.

Kineski parlament izglasao je nastavak procedure donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog upletanja koji bi mogao dovesti kineske obavještajne agencije u Hong Kong.

London je u utorak upozorio Peking da odustane od spornog zakona jer njime riskira uništenje jednog od dragulja azijske ekonomije, ali i narušavanje svog ugleda.

Američki predsjednik Donald Trump prošli tjedan je najavio ukidanje posebnog statusa Hong Kongu kako bi kaznio Kinu.

  • Pozivam svoju administraciju da započne postupak ukidanja izuzeća zahvaljujući kojima Hong Kong ima različit i poseban status. To će se odnositi na sve sporazume, od našeg sporazuma o izručenju do kontrole izvoza tehnologija, rekao je Trump.

Peking kaže da bi konačni tekst zakona o nacionalnoj sigurnosti trebao biti donesen u lipnju, a usvajanje zakona se očekuje prije rujna. Kineske vlasti i vlada Hong Konga tvrde da taj zakon ne predstavlja prijetnju za autonomiju tog grada, dok će interesi stranih investitora biti zaštićeni. (hrt.hr)

Facebook Comments