Aktualno OG sada Ogulin

Radovi na novom dječjem vrtiću u Ogulinu odlično napreduju

Kroz EU Program ruralnog razvoja, tip operacije 7.4.1., do sad je ugovoreno nešto više od milijardu kuna za gradnju, rekonstrukciju ili opremanje 200 vrtića u ruralnim sredinama, piše portal Gradonačelnik.hr. Stvaranjem boljih uvjeta boravka u predškolskim ustanovama, kao i svih ostalih mjera unutar tog programa, želi se privući mlade u ruralne krajeve i ponuditi im bolje životne uvjete. Sufinanciranje projekata, pa tako i vrtića, ovisi o razvijenosti područja. Bez obzira na iznos sufinanciranja, svaki iznos i svi vrtići koji se dograđuju ili grade su izuzetno bitni za svaki grad ili općinu.

Portal Gradonačelnik.hr izdvojio je one za koje je odobreno najviše novaca iz EU kroz program ruralnog razvoja, a među top 10 gradova koji su osigurali ta sredstva našao se i Ogulin, s iznosom u visini od 7.412.500,00 kuna. Radovi na izgradnji našeg novog dječjeg vrtića dobro napreduju, a izvodi ih zajednica ponuditelja Montel d.o.o. i Tehnix d.o.o..

Kada vrtić bude dovršen moći će primiti 145-ero mališana, a u kojoj su fazi trenutno radovi saznajemo od gradonačelnika Dalibora Domitrovića:

“Trenutno smo u fazi da su postavljeni modularni elementi i očekuje se još u idućih 15-ak do 20 dana krovna konstrukcija. Kad bude postavljena krovna konstrukcija, mi imamo gotovu zgradu dječjeg vrtića. Ne gotovu u smislu da možemo useliti, ali konstrukcijski elementi će biti postavljeni. Onda slijedi unutarnje uređenje, instalacije, i sve ono što uz to ide.

Važan dio planiranih radova je i onaj koji se odnosi na uređenje okoliša vrtića. Dalibor Domitrović o tome kaže:

“Uređenje okoliša ide kroz drugi natječaj. Taj se natječaj priprema, a svakako će biti odrađeno u toku ljetnih mjeseci ili početkom jeseni, zbog vremenskih uvjeta, jer to su vanjski radovi, a unutarnje uređenje i opremanje može se raditi i u jesenskim danima. Tu još slijedi pristupna cesta, tj. širenje pristupne ceste, odvodnja, kanalizacija i pitka voda. Sve se radi paralelno, gradnja odvodnje bi trebala započeti idući tjedan, trajat će otprilike 40-50 dana, i na kraju, početkom iduće godine svakako bi trebali staviti vrtić u funkciju.”

Nadamo se da radove, koji bi se trebali započeti izvoditi s početkom jeseni, neće poremetiti potencijalni novi val koronavirusa. Gradonačelnik se nada da ga neće biti i naglašava:

“Mi se nadamo najboljem, evo i u ovom valu je dosta radova odrađeno, naravno prema naputcima stožera koji je upravljao sa situacijom, izvođači su se držali svih pravila i puno je tu posla odrađeno. Kako će biti u drugom valu, i da li će ga uopće biti, to ne možemo predvidjeti.”

Inače, ukupan iznos koji će biti utrošen u izgradnju novog dječjeg vrtića na Poredicama kreće se oko 16 milijuna kuna.