ANALIZA VIJESTI Biden u anketama prešao 50 posto, Trump nikad nije bio bliže sudbini Georgea H.W. Busha koji je iz Bijele kuće otišao nakon 4 godine

Dok su oči cijeloga svijeta posljednjih tjedana uprte u Sjedinjene Američke Države i prosvjede „Crni životi vrijede“, informacija da je Joe Biden svoju prednost u odnosu na protukandidata Donalda Trumpa ‘podebljao’ za čak 15 posto prošla je gotovo ispod radara.

Prema posljednjem ispitivanju javnoga mnijenja, kojeg je objavila konzultantska kuća Data for Progress, Bidena za predsjednika preferira više od 50 posto Amerikanaca, dok se podrška Trumpu strmoglavila na samo 35 posto na nacionalnoj razini. Riječ je o nezapamćenoj prednosti koju ne pamti suvremena kampanja američkih predsjedničkih izbora, a činjenica da je Biden na nacionalnoj razini prešao prag od 50 posto još je fascinantnija u nikad podjeljenijoj Americi te govori u prilog težini problema s kojima se ta država posljednjih mjeseci bori.

Anketa Washington posta i Schar Schoola objavljena ovoga tjedna tvrdi da bi čak 50 posto Amerikanaca, neovisno o ideološkim podjelama i etnicitetu, preferiralo predsjednika koji će se znati uhvatiti u koštac s rasnim podjelama.

Reći da se Donald Trump nije snašao u uraganu problema koji su mu preko noći izbrisali sav ekonomski uspjeh prvog mandata, bilo bi vrla blagonaklona ocjena katastrofalnog menadžmenta njegove administracije. Američki predsjednik toliko je zabrljao da su mu kritiku jednoglasno uputili svi religijski čelnici u SAD-u, bivši predsjednici, ali i prominentni članovi ‘zlatnog doba’ Republikanske stranke.

Svjesni nagle promjene javnog mnijenja u SAD-u, republikanski senatori našli su se u neugodnoj poziciji pomnog traženja riječi tijekom tiskovnih konferencija. Pogledi u pod i zamuckivanje tijekom najave cjelovitog paketa reformi za ovlasti policijskih dužnosnika, koji su bili jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika diljem SAD-a, govore više od diplomatski ukrašenih fraza kojima senatori pokušavaju hodati po rubu suptilne kritike Donaldu Trumpu i podrške njegovoj kampanji, za slučaj da mu se sreća okrene.

Njihova „promjena mišljenja“ nije došla iz vedroga neba. Početkom tjedna objavljeni su rezultati ankete Washington posta prema kojoj čak 65 posto Amerikanaca, neovisno o ideološkoj pripadnosti, podržava temeljitu reformu policijskih ovlasti. Veliki je to postotak u izbornoj godini u kojoj će se, osim predsjednika, birati i dio sastava Senata.

Vodeću ulogu u zakonskom prijedlogu dodijelili su Timu Scottu, senatoru iz Južne Karoline i jedinom afroameričkom republikancu u tom tijelu.

WASHINGTON, DC – JUNE 09: Sen. Tim Scott (R-SC), the only African-American Republican senator, talks to reporters following the weekly Senate Republican policy luncheon in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill June 09, 2020 in Washington, DC. As a response to the recent killings of unarmed black people by police, Democrats from the House and Senate introduced legislation Monday that would change the way law enforcement officers operate, use deadly force and be held accountable for wrongdoing. President Donald Trump opposes the legislation and it is unclear if Republicans will take up the measure in the Senate. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
AFP
Senator Tim Scott (R, Južna Karolina) zadužen je za sastavljanje zakonskog prijedloga kojim će se reformirati policija

„Naš najbolji put je slušati one koji su se često susretali s diskriminacijom“ rekao je vođa senatske većine Mitch McConnell tijekom obraćanja novinarima.

Scott je najavio da će se voditi službenim podacima policijskih postaja, a da će svoju reformu u najvećoj mjeri fokusirati na obuku policijskih dužnosnika kojom će se smanjiti tenzije bez upotrebe sile. Neki republikanci, poput Mikea Brouna iz Indiane i Shelly Moore Capito iz Zapadne Virginije, spremni su podržati i prijedlog poput zabrane gušenja kao metode interakcije policije s civilima.

Očekuje se da će se zakonski prijedlog na stolu senatora naći već do kraja tjedna, a mogao bi dobiti i potporu demokrata čime bi postao jednim od rijetkih ideološki osjetljivih reformi donosen zajedničkom suradnjom demokrata i republikanaca.

Scottov je prijedlog načelno podržala i Bijela kuća, ali ne i službeno sam Donald Trump. Naime, njegovi savjetnici i suradnici strahuju da predsjednik nije dovoljno svjestan problema u kojem se našao samo 150 dana prije reizbora, pa su pod uvjetom anonimnosti svoje brige iznijeli Washington Postu, potvrdivši da mu rade iza leđa i pokušavaju spasiti mandat.

„Bojimo se da nepromišljenim objavama na Twitteru sam sebi sabotira kampanju. Glasovi Afroamerikanaca ove će godine biti od presudne važnosti i ne smijemo dopustiti da Bidena smatraju sigurnijim izborom za sebe“ rekao je jedan djelatnik Bijele kuće, istaknuvši da suradnici Trumpa pokušavaju nagovoriti da do kraja tjedna održi pomirljivo obraćanje naciji.

No, uzalud. Predsjednik Trump ovoga je jutra ponovno uspio razbijesniti cijeli svijet nakon što je u tvitu objavio neutemeljenu teoriju zavjere o umirovljeniku kojeg je policija ove subote u Buffalu oborila na pod tijekom mirnih prosvjeda.(jutarnji.hr)

Facebook Comments