‘EU mobilizira 4 milijarde eura za zemlje Istočnog partnerstva’

HRVATSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Angažman sa šest država Istočnog partnerstva (EaP) ostaje prioritet Europske unije i za njih su mobilizirane gotovo četiri milijarde eura pomoći, rekao je u četvrtak hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon videokonferencije s kolegama iz te inicijative.

  • Potvrdili smo da angažman s ovih šest država ostaje prioritet Europske unije – rekao je ministar vanjskih i europskih poslova nakon dviju održanih videokonferencija, o turizmu te neformalnog ministarskog videosastanka koji je okupio ministre iz članica EU i EaP-a.

EU je solidaran s tim državama što je pokazao mobilizacijom “962 milijuna eura (u okviru paketa Team Europa za borbu protiv epidemije) te dodatne makrofinacijske pomoći od 3 milijarde eura”, rekao je Grlić Radman.
Kazao je da je “iznimno” zadovoljan što je taj sastanak održan upravo u vrijeme hrvatskog predsjedanja i nastavno na Zagrebački samit sa zemljama Zapadnog balkana u svibnju.

Ministarski sastanak održan je uoči videokonferencije lidera Istočnog partnerstva 18. lipnja koji će okupiti 27 čelnika zemalja članica EU i njihove kolege iz šest istočnoeuropskih i južnokavkaskih zemalja partnera: Armenije, Azerbajdžana, Bjelarusa, Gruzije, Republike Moldove i Ukrajine.

  • Dao samo potporu naporima koje šest država EaP ulažu u provedbu reformi – rekao je.
  • Potaknuo sam ih da nastave tim putem jer su njihove postignuća doprinos i našoj sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu – rekao je hrvatski šef diplomacije.

Istočno partnerstvo posebna je istočna dimenzija europske politike susjedstva (EPS) za suradnju Unije s njezinim južnim i istočnim susjedima, a pokrenuta je 2009. da bi se ostvarilo najbliže moguće političko pridruživanje i najveći stupanj gospodarske integracije.

  • Posebno sam ukazao na potrebu produbljivanja gospodarske suradnje, ulaganja u mlade te projekte povezivanje i očuvanja okoliša, jačanja sposobnosti odgovora na krize poput aktualne pandmeije – rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je Hrvatska primila sve pohvale za predsjedanje Vijećem EU koje istječe 30. lipnja, a 1. srpnja rotaciju preuzima Njemačka. (jutarnji.hr)

Facebook Comments