Turističku ponudu razvijaju i hrvatski branitelji

Turističku ponudu razvijaju i hrvatski branitelji. Riječ je o dijelu programa psihosocijalne pomoći.
Cilj radionica o socijalnom mentorstvu koje je potaknuo sinjski Centar za ruralni razvoj s partnerima je podizanje kvalitete življenja i socijalne uključenosti korisnika. Nema boljeg mjesta za to od Dabra, malog sela podno Dinare, na istočnoj obali Peruče. U tom mjestu skupina branitelja prije nešto više od deset godina osnovala je Braniteljsku zadrugu ‘Patriot’. Svi koji posjete Dabar ostaju zadivljeni trudom koji su branitelji uložili u razvoj turističke ponude, ali predivnim i jedinstvenim dinarskim kršem koji je okružuje.

Umjesto da sjede prekriženih ruku, branitelji, redom specijalci, svoje su ratno iskustvo, znanje i vještine prije cijeloga desetljeća na raspolaganje dali – avanturistima. I to u miru.

  • Imamo čamaca, kajaka, kanua za 170 ljudi, 12 konja, motore četverotočkaste, smještajne kapacitete, šatore, kućice, tvrdi objekti za 50-ak osoba, rekao je Mario Vujević Vegi, upravitelj BSRZ-a “Patriot”, Dabar.

No, početnu vrhunsku zamisao, bez socijalnoga mentora, teško da bi pretočili u djelo.

  • Mentorstvo je zapravo rad s korisnicima na drukčiji način, 1 na 1 gdje osoba koja je mentor će voditi korisnika kroz procese koje prolaze da bi vidio koje snage ima, na koje prepreke nailazi i kako bi ih mogao riješiti sam, kaže Ljiljana Fabac, licencirana socijalna mentorica, CZZS Zadar.
    Projekata im ne manjka.
  • Mi skrbimo o oko 150 obitelji na razne načine, da li kao o članovima ili zapošljavamo njihove žene, ili u Crvenom križu su volonteri tako da imamo širu aplikaciju aktivnosti, kaže Stipe Efendić, predsjednik CERURA HR, Sinj.

Koje financijski izdašno podupire i Europa. (hrt.hr)

Facebook Comments