Grmljavinskih oluja bit će posvuda, kiša će biti posebno obilna u Zagrebu

PRED NAMA JE ZNAČAJNA PROMJENA VREMENA: METEOROLOZI IZDALI NIZ UPOZORENJA

Za razliku od subote, koja je u većem dijelu Hrvatske protekla uz sunčano i prilično toplo vrijeme, sljedećih će dana ponovno biti mnogobrojnih oblaka, a iz njih i, kako najavljuje glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, povremene kiše, gdjekad i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom. Na dijelu sjevernog Jadrana i područjima uz njega kiše je ponegdje već bilo u noći na nedjelju i ranim jutarnjim satima, a u ostatku Hrvatske ona se očekuje osobito potkraj još uvijek razmjerno tople i sparne nedjelje te tijekom svježijeg ponedjeljka. Nestabilna situacija bi se, prema Vakuli, mogla protegnuti sve do službenog početka ljeta, odnosno sljedećeg vikenda.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju se očekuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimice kiša, od jutra na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, a kasno poslijepodne i navečer i u većini ostalih predjela. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije na udare i jak, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 23 do 28 °C.
Zbog najavljene mogućnosti grmljavinskih oluja DHMZ je putem Meteoalarma za gotovo kompletnu unutrašnjost te sjeverni Jadran i Istru izdao žuto upozorenje koje upućuje na potencijalno opasne vremenske uvjete.
U ponedjeljak se očekuje promjenljivo do pretežno oblačno te danju svježije, ponegdje i za 10-ak Celzijevih stupnjeva. Mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, a lokalno će obilnije oborine biti većinom na zapadu unutrašnjosti.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a na moru jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 17, a na moru od 17 do 20 °C. Najviša dnevna uglavnom između 19 i 23 °C.

Zbog obilne kiše, koje bi na zagrebačkom području moglo napadati i do 60 litara po četvornom metru, kao i zbog grmljavinskih oluja, DHMZ je putem Meteoalarma za ponedjeljak izdao upozorenja – što žuta, što narančasta – koja obuhvaćaju teritorij cijele države.
Od utorka postupno smirivanje vremena, no samo na kratko, s obzirom da su već u srijedu moguće nove nestabilnosti. (jutarnji.hr)

Facebook Comments