The Guardian: EU ‘zataškala’ propust Hrvatske u zaštiti migranata od policijske brutalnosti

Europska komisija namjerava poslati službene nadzornike na hrvatsku granicu, nakon najnovijih optužbi za mučenje migranata i tražitelja azila, piše jutros EUobserver. Istodobno, britanski Guardian objavio je veliki članak naslovljen ‘EU ‘zataškala’ propust Hrvatske u zaštiti migranata od brutalnosti na granicama’, uz niz konkretnih optužbi na račun hrvatske Vlade o trošenju sredstava iz EU fondova namijenjenih jačanju granične kontrole.
Razgovarajući s novinarima u petak, glasnogovornik Komisije naveo je da je misija nadzora granice planirana kako bi ‘osigurala da aktivnosti graničara ostanu potpuno usuglašene s poštivanjem temeljenih prava’, piše EUobserver.

Dužnosnici Europske unije optuženi su za ‘nečuveno zataškavanje’ dokaza o neuspjehu hrvatske Vlade u nadzoru policije, višekratno optužene za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje migranata na svojim granicama, piše Guardian.

Guardian je dobio na uvid internu e-mail prepisku Europske komisije, koja otkriva da su dužnosnici u Bruxellesu u strahu od negativnih reakcija odlučili ne razotkriti u potpunosti nedostatak posvećenosti Hrvatske mehanizmu nadzora financiranom europskim novcem.
Prije nego je poslao odgovor na upit jednog dugogodišnjeg europarlamentarca u siječnju, jedan je dužnosnik Komisije upozorio kolegu da će propust hrvatske Vlade u korištenju sredstava za graničnu policiju ‘zasigurno biti viđeno kao ‘skandal”.

Nadzor ponašanja graničnih policajaca bio je uvjet propisan u sklopu veće financijske potpore Hrvatskoj iz EU fondova. Postoje brojne optužbe da hrvatska policija nasilno vraća migrante i izbjeglice na granici s Bosnom, uključujući i incident u kojem je jedan migrant ustrijeljen.

Pitanje o trošenju EU novca za jačanje hrvatske granice postavila je Clare Daly, zastupnica Europskog parlamenta iz Irske. Iako je Europska komisija raspolagala iznosima iz kojih je vidljivo da je Hrvatska tek djelomično iskoristila sredstva, te informacije nisu stigle do Daly. Umjesto toga, dužnosnici u Bruxellesu u telefonskim i e-mail konverzacijama razmatrali su mogućnost da pomognu Hrvatskoj u pisanju izvješća.

Odgovarajući na optužbe za zataškavanje, glasnogovornik Europske komisije rekao je Guardianu da ono što je poznato nije preneseno europarlamentarcima jer se vjeruje da su informacije ‘nepotpune’.

Jedan od uvjeta za dodjelu 6,8 milijuna eura za jačanje hrvatskih granica bila je i uspostava nadzornog mehanizma za osiguravanje humanog postupanja prema migrantima. Taj mehanizam trebao je poslužiti kao osigurač da su ‘sve mjere na vanjskim granicama EU_a proporcionalne i potpuno usklađene s temeljenim pravima i EU zakonima o azilu’, kako je navodila Europska komisija.
‘Hrvatski ministri tvrdili su prošle godine da su sredstva dodijeljena UNHCR-u i Hrvatskom pravnom centru kako bi uspostavili nadzorni mehanizam. Obje organizacije poriču da su primile taj novac’, piše Guardian.(Tportal)

Facebook Comments