Aktualno Županija

Nema više jeftine vode iz seoskih vodovoda – na širem dugoreškom području ih ima 53, preuzima ih Komunalno

Prema novom zakonu o vodama i vodnim uslugama, svi vodovodi koji nisu legalni doći će pod nadležnost ovlaštenog opskrbljivača. Dugoreško Komunalno ima registrirana 53 takova vodovoda, a najviše ih je na području općine Barilović i Krnjak.

  • Kad se ustanove Uslužna područja, odnosno Vlada RH donese uredbu, pokrenut ćemo aktivnosti radi regulacije tih lokalnih vodovoda. Upravo radimo na pripremi dokumentacije za uvođenje i stavljanje pod kontrolu svih tih vodovoda, a u sklopu Razvojnog plana 2021-2030. koji ćemo dostaviti Hrvatskim vodama na usvajanje, jer sve radimo u suradnji s njima. Zato nam je bio važan i vodovod Bukovlje, jer on će biti osnova i slijed za pokrivanje i svih ostalih mjesta kao što su Venac, Siča, Žabljak, Cerovac i ostala naselja u prstenu sve do Barilovića. Slični planovi i dokumentacija pripremaju se i za područje Krnjaka, kaže za KAportal Ivan Klokočki, direktor Komunalnog.
    Naime, dio mještana na ovim područjima izražava zabrinutost da će im nakon preuzimanja lokalnih vodovoda cijena vode za razliku od dosada, kad je gotovo besplatna, biti puno viša. Na ovo pitanje direktor Komunalnog Ivan Klokočki odgovara kako su ti mještani nažalost zaboravili ono što je najvažnije, a to je da im je voda potpuno neispravna.
  • Nije riječ o nekom našem hiru ili o tome da ćemo mi tu ostvarivati neke financijske rezultate već će nam to biti dodatni teret. Naime, kontrolirali smo najveće vodovode u Siči, Lučici, Cerovcu i Žabljaku i pokazalo se da ta vode ne zadovoljavaju zakonski propisane zdravstvene kriterije i zato smo već i naručili od Hrvatskih voda uređaje za kontrolu koji će nas alarmirati kako bismo na vrijeme reagirali i obavijestili stanovništvo. Baš kao što smo prošle godine napravili na izvorištu u Velemeriću, gdje smo postavili digitalnu opremu za alarmiranje. Za sada još ne možemo, ali u skorije vrijeme ćemo moći osigurati tokove vode iz drugih smjerova u takvim situacijama, navodi Klokočki te pojašnjava kako cijenom vode nije moguće osigurati da svi vodovodi imaju kondicioniranje vode, nego će se ići na objedinjavanje pet izvorišta koja će se moći kontrolirati.
  • Ti lokalni vodovi ne samo da nisu pod kontrolom, već ni objekti nisu uređeni, vrata su otvorena i slično. Cijena vode ne košta ništa, košta transport, čuvanje vode, osiguranje kvalitete i sve ostalo, a do 2023. zahvaćanje vode se ne plaća – kaže Ivan Klokočki te pojašnjava kako su mještani govorili za neke izvore da je tu jako dobra voda, a pokazalo se da je ta voda 10 puta bakteriološki zagađenija od dozvoljenog. Razlozi zagađenja su različiti od tektonskih do poljoprivrednih, ne održavanja izvorišta, korištenja mineralnih gnojiva i slično.

Vezano za potencijalna zagađenja u bunarima u Novigradu, direktor Komunalnog nam tvrdi kako nema mogućnosti za takova zagađenja, jer ta voda dolazi iz podzemlja s dubine od 100 metara, a na toj dubini nema vanjskih utjecaja niti na temperaturu niti na zagađenja vode. Za razliku od sadašnje situacije gdje se kod korištenja otvorenog zahvata iz rijeke Dobre nažalost uvijek može dogoditi potencijalno vanjsko zagađenje. (kaportal.hr)