Aktualno Županija

Sasvim je izvjesno da Duga Resa ostaje bez školske dvorane – Boljar: Naručio sam svijeće i karmine za ovaj projekt, rekli su nam da djeca mogu vježbati na hodnicima

Ako netko ne može, nije mu u interesu ili ne zna napraviti dvoranu, onda neka škole pripadnu gradu i napravit ćemo dvoranu kroz nekoliko godina sami.

Proteklo je puno godina od kako je planirana izgradnja Školske sportske dvorane pri Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi, a do danas se zapravo nije stiglo nikud. Naime, napravljen je projekt, ishođena građevna dozvola, čak i produžena, ali kako ona nije konzumirana, a ističe u studenom ove godine, više zapravo ne postoji mogućnost da se krene u njenu izgradnju.

Potvrdio je to danas na sjednici Gradskog vijeća dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar, odgovarajući na pitanje nezavisnog vijećnika Jasmina Sarvana koji je zatražio da se učini sve da ne propadne dozvola i oko 700 tisuća kuna koliko je uloženo u potrebnu dokumentaciju.
– Već sam naručio svijeće i karmine za dvoranu i pozvat ću vas sve da ih zapalimo. Nikako ne prihvaćam i nikad neću da je Grad kriv za dvoranu. Ovoj školi prema standardu i Ministarstvu obrazovanja pripada trodijelna dvorana, a Grad je rekao da će sufinancirati jednu trećinu troškova kako bi potaknuo i ubrzao izgradnju, ali po zakonu Grad ne može pokrenuti javnu nabavu, zna se da to mora učiniti osnivač, nas kraju dvorana se i zove Sportska školska dvorana. Upozoravali smo da će projekt propasti, ali bilo mi je rečeno – može se tjelesni imati i po hodnicima. Zatim se išlo pritiskom i tražilo da se gradi dvodijelna dvorana, jer kad se nešto ne napravi traže se izgovori. Stanimo zajedno, školska dvorana je interes Grada, a ne politike i zato podržite nas u tome. Ako netko ne može, nije mu u interesu ili ne zna napraviti dvoranu, onda neka škole pripadnu gradu i napravit ćemo dvoranu kroz nekoliko godina sami. U protivnom odbacujem bilo kakvu krivnju za ovu situaciju od strane gradske uprave Duge Rese – gorljivo je kazao je gradonačelnik Boljar dodajući kako zna da će na jesen oko toga biti veliki dernek, stoga ne želi politizirati oko nečeg što treba našoj djeci, ali niti braniti nekoga tko nije za Dugu Resu napravio što je trebalo, misleći očito na Karlovačku županiju koja je osnivač škole.

Trošak izgradnje dvorane planiran je u iznosu od 25 milijuna kuna, a Grad je odlučio sufinancirati trećinu, stoga je doista žalosno da se nije smoglo snage i dobre volje pokrenuti ovo pitanje na državnom nivou, jer jednostavno je nevjerojatno da država nije mogla iznaći ostatak od 18 milijuna kuna kroz pet godina koliko je proteklo od izdavanja građevinske dozvole.

Vijećnik Zlatko Grčić potom je istaknuo kako osobno smatra da je Dugoj Resi potrebna trodijelna dvorana, jer se u postojećima ne može odigrati niti jedna ozbiljnija utakmica, ali kao sportaš ne priznaje poraz niti najavu karmina. Predložio je organiziranje okruglog stola kako bi se javnosti točno obznanilo gdje je i zbog čega stao ovoj projekt.

Za riječ se javila i Jadranka Golubić, koja je kao potpredsjednica Županijske skupštine u ime osnivača željela replicirati dugoreškom gradonačelniku, kako joj predsjednik Vijeća to nije dozvolio, za Kaportal je kazala:

– Žao mi je da nisam dobila riječ, jer gradonačelnik je dva puta poentirao s mojim gradskim vijećnikom i pokušao vrlo nervoznim stavom iskazati da je netko kriv. Međutim, nemamo ovdje sve strane koje su se trebale naći za okruglim stolom kako bi svi iskazali svoj stav. Ovako se ostavlja dojam “ja sam sudija i sudim”, a ja želim da se zna puna istina i da svatko iznese svoj stav. Nisam sudija niti želim donositi nikakve presude. Samo želim da se ova priča završi na dobrobit naših građana i djece – kazala je vijećnica Golubić pojašnjavajući kako je već ranije zatraženo organiziranje zajedničkog skupa, ali za to nije bilo sluha.

Otvorivši ovu temu vijećnik Jasmin Sarvan, spomenuo je kako je Duga Resa u vrlo sličnoj situaciji ostala i bez pristupa autocesti, jer još uvijek nema i tko zna kad će imati priključnu cestu.

Zaključiti samo možemo kako se povijest ponavlja i svi skupa nismo ništa naučili. Zato natrag u pačju školu, zaboraviti ideološke razlike i raditi jedino i isključivo u interesu građana.(KAportal)