Aktualno Županija

Protiv nasilja smo svi, ali niti ga svi prijavljujemo, niti mu se svi suprotstavljamo – Centar za socijalnu skrb podsjeća da je odgovornost na svima nama

Slučajevi obiteljskog nasilja, koliko god nam se činilo drugačije, su tu, kraj nas pa i kad od njega okrećemo glavu i pravimo se da ga nema.

Da obiteljskog nasilja nema manje, naprotiv, da ga je za “karantene” zbog koronavirusa bilo i više u Karlovačkoj županiji, upozoravale su i udruge i policija, a da je na svima nama da preuzmemo svoj dio odgovornosti i pokažemo nultu točku tolerancije prema bilo kakvom obliku nasilja, sada upozorava i karlovački Centar za socijalnu skrb.

– Zabrinjavajuće je da na apel kako je potrebno osvijestiti fenomen nasilja u obitelji u našem društvu, u komentarima doživimo još jače nasilje, poziv na linč pa čak i prijetnje na život onih koji rade u centrima za socijalnu skrb i udrugama, policiji, sudstvu itd. U Centru za socijalnu skrb radimo s ljudima u teškim životnim situacijama i problemima. Na žalost, za očekivati je da te situacije i problemi neće biti riješeni u kratkom vremenskom roku i ugodnim razgovorima. Očekivanja ljudi da će se problemi riješiti po njihovom osobnom shvaćanju problema, dovodi do eskalacije sukoba i dugotrajnosti postupka, napominje ravnateljica Centra Mirjana Pogačić.
Pojašnjava kako u Centru rade s dvije vrste korisnika: dobrovoljnim, koji aktivno sudjeluju u rješavanju problema, te nedobrovoljnim, koji dugo ostaju u sustavu jer se ne ispunjavaju njihova osobna očekivanja i planovi. Pri tom se zanemaruje dio osobne odgovornosti za donesene životne odluke i izbore, a izostaje aktivno i odgovorno sudjelovanje u promišljenom rješavanju krizne situacije, kao i uvažavanje i promišljanje o stručnoj pomoći koja im se pruža iz resora socijalne skrbi, sudova, policije, civilnog sektora.

– Svaki čovjek uvijek ima izbor kako će reagirati na neku krizu u svom životu i pravo na te izbore. Znamo da će biti nezadovoljnih korisnika i to je dio koji ulazi u opis posla radnika u Centru za socijalnu skrb. Vrlo rijetko reagiramo na razne vrste nasilja koje svakodnevno doživljavamo u obavljanju svog posla, uvjeravamo sebe da je ovaj posao naš izbor i da smo tu da pomognemo i profesionalno obavljamo svoj posao. Imamo veliki stupanj tolerancije na ustaljene obrasce psihičkog zlostavljanja koje svaki socijalni radnik, psiholog, pravnik i zaposlenik u Centru za socijalnu skrb doživljava cijeli svoj radni vijek. Zalažemo se svi za nultu stopu tolerancije na svaki oblik nasilja u našem društvu pa se to valjda odnosi i na djelatnike Centra za socijalnu skrb. Obzirom na nedavno dobiveni status službene osobe, otvara se mogućnost adekvatnog reagiranja u zaštiti dostojanstva i fizičkog integriteta u suradnji sa sustavima policije i sudstva. Osobne uvrede, prijetnje, govor mržnje i javno komentiranje stručnih radnika poimence, čak do osobne razine je nasilje. Počinitelji moraju preuzeti odgovornost za svoje ponašanje, a svi koji su prisutni takvom ponašanju odgovornost da ga prijave i neumorno se bore protiv svakog nasilja, zaključuje Pogačić.(KAportal)