Aktualno Županija

Grad Ozalj uvodi mjere pomoći domaćim gospodarstvenicima pogođenima epidemijom

Grad Ozalj prvim ovogodišnjim rebalansom proračuna povećao je izdvajanja za Program razvoja malog i srednjeg poduzetništva za 100 tisuća kuna, a uvođenjem nove mjere nastoji pomoći gospodarstvenicima pogođenim koronakrizom.

Program razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grada Ozalj uvećava se za 100 tisuća kuna, a dobrim dijelom odnosi se na mjere pomoći gospodarstvu uslijed epidemije uzrokovane virusom Covid 19.

Naime, kako je pojasnila pročelnica Lidija Bošnjak, temeljem većeg broja zaprimljenih zahtjeva kao i zbog epidemije koja je uzrokovala neizvjesnosti u poslovanju, došlo je do promjena unutar subvencija u sklopu redovitog godišnjeg programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva koje Grad Ozalj priprema u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Ozlja.
Najvažnija je novina je uvođenje mjere pomoći uslijed novih uvjeta vezanima uz pandemiju bolesti Covid-19 u skladu s potrebama gospodarskog sektora, a odnose se na subvenciju kamata na kredite za tekuću likvidnost u poslovnim bankama u visini od 50% na rok od 3 godine.

-Subvencije će se odobravati temeljem zahtjeva gospodarskih subjekata te fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost na čije poslovanje je pandemija imala negativan utjecaj u vidu pada prihoda od minimalno 20 posto u ožujku ili jednakog predviđenog pada prihoda u naredna dva kvartala 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a po ugovorima o kreditu koji će biti zaključeni do 31.prosinca 2020. godine.
Korisnik može ostvariti subvenciju u najvišem iznosu od 10 tisuća kuna. Zahtjeve za kredite zaprimaju poslovne banke, te ako donesu pozitivnu odluku o odobrenju kredita, istu s obrazloženjem i dodatnom dokumentacijom korisnici dostavljaju Gradu Ozlju. Poslovne banke će po odobrenim kreditima dostaviti Gradu Ozlju obračun kamata po kreditu svakog korisnika zasebno i s posebno iskazanom kamatom koju Grad Ozalj subvencionira. Korisnici koji ostvaruju pravo na subvenciju kamata mogu biti obrtnici, mala i srednja trgovačka društva, profitne ustanove, fizičke osobe u slobodnim zanimanjima, pojašnjava pročelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak. (kaportal.hr)