HDZ-ovac je izveo neviđene vratolomije da Službu Ministarstva poljoprivrede prebaci u 2 milijuna kn skuplji prostor

Zdravko Tušek je zaposlenike Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, kao, spašavao od neljudskih uvjeta.
Zdravka Tušeka, HDZ-ovog državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Telegram je sredinom svibnja ove godine upitao zašto je u Poljoprivrednoj emisiji Hrvatskog radija, u kojoj je gostovao 26. travnja, izrekao grubu neistinu, tvrdeći kako ”ne stoji informacija” da je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, vlasnik poslovnog prostora u Buzinu u kojem je bila smještena Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba (HPŠSS).
Tušek, kako smo pisali, ignorirao je naš upit je li mu se omakla pogreška, no iz dokumenata koje je Telegram u međuvremenu dobio potpuno je vidljivo da je upravo on bio uključen u sve faze pripremanja ugovora tog skupog, moglo bi se reći rasipničkog poduhvata, i da je o tome znao sve detalje. Telegram je u posjedu nekoliko radnih i konačne verzije ugovora između Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, koju je zastupao Tušek, i Marka Marmilića, direktora Mani Buzina, čiji je jedan od dvojice vlasnika, spomenuti Markota, ujedno i prokurist te tvrtke.

TUŠEK JE MORAO ZNATI TKO JE VLASNIK POSLOVNOG PROSTORA
Tušek, dakle, ne može reći kako nije znao tko je vlasnik Mani Buzina, no vjerojatno mu nije lagodno objašnjavati zašto je inzistirao na preseljenju iz Savske 41 u Zagrebu iz prostora čiji je mjesečni najam stajao 28.245,31 kunu (za ukupno 746,57 metara četvornih), odnosno godišnje 338.246,31 kuna. U taj trošak bilo je uračunato i čišćenje, električna energija, komunalna naknada, naknada za uređenje voda, te korištenje RTV-a, telefona i Interneta.

Najam novog prostora u Buzinu, međutim, mjesečno iznosi 179.551,92 kune, ili godišnje 2,154.623,06 kuna, ali bez troškova struje, za što valja dodati još 90.000 kuna godišnje. Doduše, prostor u Buzinu od 1.602,35 metara četvornih (plus 10 parkirnih mjesta i 50 m skladišnog prostora), jest dvostruko veći, ali je zato više nego šest puta skuplji!

MINISTRU JE PISAO DA RADE U GOTOVO RUDARSKIM UVJETIMA
Zanimljivo je kako je Tušek, tražeći da mu Ministarstvo države imovine 7. svibnja 2018. dodijeli poslovni prostor za 85 zaposlenih (usporedbe radi, u listopadu 2017. u HPŠSS-u je bilo zaposleno 46 djelatnika, a u veljači 2018. već 55) objašnjavao teške, gotovo rudarske uvjete u kojima se radi u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi.

”Raspored stolova po uredima primarno je organiziran kako bi svi djelatnici stali u ured (na primjer, po devet osoba u jednoj sobi koja nema mogućnost otvaranja prozora!) što značajno utječe na radnu sposobnost i loše međuljudske odnose. Također, predvorje Ureda se koristi kao radni prostor za šest djelatnika”, piše očajni Tušek tadašnjem Ministru državne imovine Goranu Mariću.

Užasu i neljudskim uvjetima rada, međutim tu nije kraj: ”Osim toga, uredski prostor se nalazi na dva kata što otežava komunikaciju između djelatnika i onemogućava brze reakcije i smanjuje produktivnost”, žali se Tušek i dodaje: ”Ventilacijski i klimatizacijski uređaji su dotrajali i bučni što narušava koncentraciju. Ne postoji mogućnost provjetravanja.”

U NEKOLIKO MJESECI JE ZAPOSLIO DEVETERO LJUDI
Zanimljivo, Tušek se žali kako su njegovi službenici poput sardina u konzervi natiskani u uredima, no samo u nekoliko mjeseci, vidjeli smo, primio je devetero novih zaposlenika. Ali, u pismu ministru Goranu Mariću iskazuje svoju nepokolebljivost da problem riješi: ”Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i dalje traži poslovni prostor za smještaj 85 službenika od cca 1.250 m2 + prostor za arhivu (trenutno arhivu imamo pohranjenu na nekoliko lokacija)”, odlučan je Tušek.

No, Marić, koga očito nisu previše ganule Tušekove jadikovke i nije mario za užas i pakao u kojem radi Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba ne odgovara, pa Tušek piše novo pismo, požurnicu, samo tri dana kasnije. Na kraju dopisa Tušek s olakšanjem javlja kako je njegova služba ”i samostalno tražila poslovni prostor” te je ”sukladno ponudi trgovačkog društva MANI BUZIN d.o.o. od 26. travnja 2018. ponuđen poslovni prostor od 1.602,35 m2 (jedinstven prostor jednog kata zgrade) po cijeni od 6,50 EUR/ m2 + PDV uz pripadajuća parkirna mjesta i skladišni prostor u poslovnom centru MANI BUZIN d.o.o., u ulici Bani 110, k.č.br. 479/1 k.o. Odra, ZK br. 354/1 k.o. Buzin”.

”Ljubazno molimo suglasnost za sklapanje Ugovora o zakupu poslovnog prostora koji Vam dostavljamo u prilogu uz ZK izvadak i potvrdu Porezne uprave o stanju duga. Ugovor bi se sklopio na vrijeme od 3 godine, a time bi Služba konačno riješila problem nedostatka poslovnog prostora”, piše Tušek ministru Goranu Mariću. I zanimljivo, već prilaže i prijedlog ugovora, a još je prije tri dana pisao kako HPŠSS ”i dalje traži poslovni prostor”.

U SAMO TRI DANA USPIO JE NAĆI PRIKLADAN PROSTOR
Upravo je nevjerojatno da je Tušek za samo tri dana uspio naći prostor, raditi na nekoliko verzija ugovora u kojem stoji kako su ga stranke ”same sastavile”, uspio pregledati pronađeni poslovni prostor i to slavodobitno javiti ministru Goranu Mariću. U jednoj od radnih verzija ugovora stajalo je i kako se ugovor automatski produžuje za još tri godine (na koliko je i sklopljen) ukoliko niti jedna strana ne dostavi drugoj pisanu obavijest da ne namjerava produžiti zakup i to najkasnije šest mjeseci prije isteka tekućeg razdoblja. No, u konačnoj verziji ugovora te odredbe nema, iz čega se dâ zaključiti kako ga stranke nisu ”same sastavile”, već je očito da je to učinila tvrtka Mani Buzin.

Zanimljivo je i kako Tušek, pišući ministru Goranu Mariću, spominje da je ponudu za najam prostora od tvrtke Mani Buzin dobio još 26. travnja, pa je onda potpuno nejasno kako je 8. svibnja 2018. još tvrdio da HPŠSS ”i dalje traži poslovni prostor”.

TOLUŠIĆEVO POVJERENSTVO VELIKODUŠNO MU JE DALO SUGLASNOST
Međutim, nikome ništa u tim dopisima aktualnog državnog tajnika nije bilo neobično i čudno, pa će Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, na čijem je čelu bio tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, 13. lipnja 2018. velikodušno donijeti odluku kojom će Tušeku dati suglasnost za zaključenje ugovora. Ali potkrala se ozbiljna greška. Tušek će se ponovno morati latiti pera kako bi 18. lipnja 2018. upozorio da troškovi električna energije, vode, grijanje prostorije, odvoza smeća i čišćenja nisu obračunati u cijenu zakupnine, već da ih snosi HPŠSS.
No, sve će se na kraju ipak dobro i sretno završiti: Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba u kojoj je ravnatelj bio Zdravko Tušek u ljeto 2018. preselit će se u Buzin, u šest puta skuplji prostor od onog u Savskoj ulici, a da Tušek ni danas ne zna tko je vlasnik. A već sljedeće, 2019. godine, HPŠSS prelazi u Ministarstvo poljoprivrede i postaje Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a Zdravko Tušek državni tajnik.(telegram.hr)

Facebook Comments