Iz New Yorka uklanja se rasistički kip predsjednika uz kojeg stoje crnac i Indijanac

Kip bivšeg američkog predsjednika Theodorea Roosevelta uklonit će se sa svog mjesta ispred newyorškog Prirodoslovnog muzeja zbog rasističkih konotacija.
Kip bivšeg američkog predsjednika Theodorea Roosevelta koji od 1940. godine stoji ispred newyorškog prirodoslovnog muzeja, trajno će se ukloniti, piše New York Times.

Već godinama taj kip, djelo Jamesa Earlea Frasera na meti je kritika zbog diskriminatornog prikaza domorodačkih naroda Amerike te Afroamerikanaca. Naime, spomenik prikazuje Rooseveltea na konju dok pored – točnije ispod – njega stoje crni muškarac i Indijanac. – Posljednjih nekoliko tjedana naša muzejska zajednica duboko je dirnuta pokretom za rasnu pravdu koji se počeo nezaustavljivo širiti nakon ubojstva Georgea Floyda. Shvatili smo i da u očima svjetske i američke javnosti, kipovi i spomenici mogu djelovati kao moćni i bolni simboli sistemskog rasizma – rekla je direktorica Prirodoslovnog muzeja Ellen V. Futter te dodala kako se kip uklanja isključivo zbog nezgodne “hijerarhizacijske kompozicije” Roosevelta na uzvišenoj poziciji, dok su Afroamerikanac i Indijanac prikazani kao inferiorni. Sam Theodore Roosevelt, istaknula je, i dalje će ostati zapamćen kao jedan od pionira konzervacije, čiji je otac, između ostalog, bio i jedan od osnivača tog muzeja. Po tom pitanju oglasio se i jedan od članova obitelji Roosevelt, napisavši kako “svijetu ne trebaju kipovi, ostaci nekog drugog doba koji ne odražavaju ni vrijednosti osobe koju prikazuju niti vrijednosti poput pravde i jednakosti”.

Neki se, međutim, ne slažu ni s ocjenom karaktera predsjednika Roosevelta. Smatraju ga krivcem za širenje američkog kolonijalizma na Portoriko, Havaje, Guam, Kubu i Filipine. Također, u kasnijim godinama, Roosevelt je navodno počeo izražavati ekstremno rasističke stavove te se zalagati za sterilizaciju siromašnih i osoba s intelektualnim teškoćama. (vecernji.hr)

Facebook Comments