Fotografija pokazala da je Plenković dodirivao zaraženog Đokovića

Novak Đoković, koji se jučer s obitelji testirao u Srbiji, pozitivan je na koronavirus. S Đokovićem se na turniru u Zadru kratko susreo i premijer Andrej Plenković.

Plenković se testirao jučer i bio je negativan. Iako se premijer i tenisač nisu rukovali, kontakta je bilo. Osim opreznog pozdrava šakom koji je u novije vrijeme zamijenilo rukovanje, Plenković je dodirnuo Đokovića, što se vidi na fotografiji.

Fotografije je snimio Mario Ćužić za Hrvatski teniski savez i objavljene su na društvenim mrežama Saveza. Fotografija na kojoj Plenković tapše Đokovića po ramenu netragom je nestala iz njihove galerije.
Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je za N1 hoće li premijer ići u samoizolaciju: “Epidemiolozi će u slučaju premijera, baš kao i u slučaju svakog drugog građanina Hrvatske, proučiti situaciju i odrediti eventualne adekvatne mjere”, rekao je.

Ranije danas, premijer Plenković kazao je da se ponaša odgovorno. “Meni je to već treći test. Ponašam se odgovorno, nije mi problem testirati se svaki dan”, poručio je.

“Prema mišljenju epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bliskim kontaktom smatra se boravak sa zaraženom osobom u zatvorenom prostoru dulji od 15 minuta ili rukovanje. S obzirom na to da je premijer s Đokovićem razgovarao manje od tri minute i da se nisu rukovali, samoizolacija nije potrebna”, rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić za DNEVNIK.hr

HZJZ bliski kontakt definira kao:

udaljenost od oko dva metra od oboljele osobe ili boravak u istom zatvorenom prostoru s oboljelim od covida-19, ali dulje vrijeme, u trajanju dulje od 15 minuta (npr. učionica, soba za sastanke ili druga prostorija; kod zdravstvenih djelatnika, kućnih kontakata; kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu), a bez osobne zaštite opreme (rukavica, pregača, maska, zaštita za oči)
direktan kontakt s kontaminiranim/infektivnim izlučevinama oboljelog od covida-19 (npr. oboljeli je kašljao na nas, dodirivanje korištenih maramica, rukovanje ili drugi izravan tjelesni kontakt s oboljelim), a bez korištenje osobne zastitne opreme. Za sada bliskim kontaktom se ne smatra kratka interakcija s oboljelim, npr. prolazak pored ili hodanje uz oboljelu osobu.(N1)

Facebook Comments