Imamo 22 zaraženih. Maske postaju obavezne u javnom prijevozu, novi režim na granicama


Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj.

Maja Grba Bujević izvijestila je da je u posljednjem 24-satnom razdoblju imamo pozitivne 22 osobe, što je 2388 ukupno.

Najviše novooboljelih je u gradu Zagrebu, čak 11. U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je četvoro novozaraženih, u Krapinsko-zagorskoj županiji 1, u Zagrebačkoj županiji 1, u Vukovarsko-srijemskoj 1, u Zadarskoj 1, Koprivničko-križevačkoj 1 i Istarskoj 2 novooboljela
‘U bolnici je 18 osoba, na respiratoru nije nitko. I dalje imamo ukupno 107 preminulih, što znači da nema novih umrlih. U Hrvatskoj trenutno imamo 139 aktivnih slučajeva. Testiranih je 73738 ukupno, 645 u posljednja 24 sata.’, kazala je Grba Bujević.

‘Stožer svakodnevno prati stanje s globalnom pandemijom, kako bi u ovoj fazi suživota s virusom donosili najbolje moguće mjere, preporuke i odluke koje se donose u cilju zaštite zdravlja hrvatskih građana’, rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

‘U tom smislu će biti donesena odluka o privremenoj zabrani prelaska granice RH, na način da se utvrđuje poseban režim ulaska u RH osoba iz BiH, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije. One će morati biti u samoizolaciji 14 dana od dana ulaska u RH, a obveza samoizolacije se ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u RH tranzitiraju kroz navedene zemlje. Druga se odluka donosi o izmjeni javnog prometa tijekom trajanja epidemije po kojoj vozači i zaposlenici te putnici u javnom prometu moraju za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu moraju nositi maske za lice.’
Doktorica Alemka Markotić rekla je da situacija nije tako teška kako je bila u ožujku i travnju.

‘Postoji veza između količine virusa kojoj smo izloženi i težine kliničke slike koja nastupa ako dođe do zaraze. Sada se čini da je situacija povoljnija jer ljudi više borave na otvorenom i teže dolazi do prijenosa veće količine virusa. Vidimo sada i na dalekom istoku povećanje broja zaraženih, no nema informacija o tome da je netko razvio težu kliničku sliku. To je dobro, no i dalje moramo držati distancu i paziti na higijenu’, kazala je doktorica Markotić. (jutarnji.hr)

Facebook Comments