Australija šalje tisuću vojnika na ulice Melbournea

Australska vojska objavila je da šalje tisuću svojih pripadnika na ulice Melbournea kako bi spriječila drugi val zaraze u tom novom žarištu koronavirusa.

Savezna država Victorija bilježi rast broja novozaraženih koronavirusom, s gotovo 150 slučajeva dnevno tijekom proteklog tjedna i sa žarištem u Melbourneu.

Iako je broj i dalje mali u usporedbi s drugim svjetskim državama, izbijanje zaraze zabrinulo je Australiju koja je počela s ublažavanjem restriktivnih mjera nakon uspješnog suzbijanja virusa.

Ministrica obrane Linda Reynolds objavila je da će tisuću vojnika biti poslano na ulice Melbournea u narednim danima.

Oko 850 vojnika nadzirat će putnike iz inozemstva koji su u karanteni u hotelima, dok će oko dvjesto drugih pružati logističku i medicinsku pomoć na lokacijama za testiranje, dodala je ministrica.

Australska vojska već je na terenu i čuva granice saveznih država koje su zatvorene za posjetitelje, no novi izlazak na ulice tako velikog broja vojnika bez presedana je u krizi koronavirusa.

Virus se u drugom najvećem australskom gradu proširio u širim obiteljima, hotelu za karantenu inozemnih putnika i u dućanu s odjećom.

Australija je na 25 milijuna stanovnika zabilježila oko 7,5 tisuća slučajeva zaraze, sa 103 smrtna slučaja. (hrt.hr)

Facebook Comments