MVP BiH najavljuje protumjere Hrvatskoj zbog zabrane tranzita prema Neumu

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila je protumjere Hrvatskoj budući da je u nedjelju na graničnom prijelazu Doljani putnicima iz BiH onemogućen tranzit kroz RH prema Neumu.

– Referirajući se na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet, rekla je Turković.

– Naime, mišljenja sam da je nesporna činjenica da Hrvatska kao članica EU mora poštivati zajedničke stavove, ali se ne slažem s činjenicom da se našim građanima zabrani i tranzit kroz Hrvatsku, kazala je ona a prenosi njezin ured. Pritom je dodala da Hrvatska ima mnogo veći broj novozaraženih koronavirusom i da značajno manje provodi testiranje.

– Nije mi poznato zbog čega se Hrvatska odlučila na ovakve mjere, ali poznat je naš pozitivan odnos prema svim zemljama u okruženju kada je riječ o turizmu, poslovnim putovanjima i mogućnostima trgovinske razmjene u vremenima koja su do jučer za nas bila nepoznata, a to je vrijeme pandemije.

Hrvatska je ovoga tjedna uvela obveznu dvotjednu karantenu za sve one koji ulaze iz BiH zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa.

Građani BiH, koji su se danas uputili u Neum, nisu mogli prijeći granicu, navodi sarajevski portal Kliks i kaže da mu je na graničnom prijelazu Doljani rečeno da tranzit kroz Hrvatsku nije dozvoljen.

Granicu je prethodnih dana bilo moguće prijeći kada se radilo o tranzitu, navodi portal.

Postoji alternativni put do Neuma, preko Svitave, ali on je u veoma lošem stanju.(hrt)

Facebook Comments