Australija: Najveći dnevni porast novozaraženih u dva mjeseca

Druga najmnogoljudnija australska savezna država Victoria objavila je da razmatra ponovno uvođenje mjera karantene nakon što je na njezinom teritoriju zabilježen najveći dnevni porast broja slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja dva mjeseca.

Premda mnoge australske države i teritoriji još nisu objavili svoje brojke, 75 novih slučajeva samo u Victoriji ukazuju na najveći dnevni porast za čitavu Australiju od 11. travnja. Porast broja slučajeva potaknuo je zabrinutost zbog drugog vala epidemije u Australiji, nakon što je nekoliko tjedana dnevna brojka zaraženih bila ispod 20.

Država Victoria pojačala je testiranja na koronavirus, a zdravstvene vlasti najavile su da će razmotriti ponovno uvođenje nekih mjera socijalne distance.

U svibnju je Victoria, savezna država u kojoj živi više od šest milijuna stanovnika, počela ukidati mjere uvedene u travnju kako bi se usporilo širenje virusa. Prema prvotnom planu gotovo sve mjere trebale su biti ukinute do kraja lipnja.

Mjere su se pokazale uspješnima u usporavanju širenja koronavirusa, ali su naštetile australskom gospodarstvu koje će ove godine ući u recesiju nakon tri desetljeća rasta.

Premijer Scott Morrison pozvao je sve savezne države da nastave s ublažavanjem mjera kako bi se štete za gospodarstvo što više smanjile. (hrt.hr)

Facebook Comments