Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Boris Johnson Britancima: Gradite, gradite, gradite!

Premijer Boris Johnson u utorak je obećao da će britansku ekonomiju pogođenu epidemijom koronavirusa izvući iz krize, tako što će ubrzati infrastrukturne investicije i skratiti vrijeme planiranja izvođenja radova.

Dok Britanija izlazi iz karantene, Johnson planom popravka štete nanesene ekonomiji i ponovnim pokretanjem zemlje pokušava odgovoriti na kritike upućene vladi glede nošenja s pandemijom.

  • Ne možemo nastaviti jednostavno biti zarobljenici ove krize, rekao je Johnson. Moramo raditi brzo jer već svjedočimo vrtoglavom padu BDP-a i znamo da se ljudi brinu za svoje poslove i radnje.

Njegovu poruku, izrečenu na sveučilištu u središnjem britanskom gradu Dudleyju, zasjenila je najava nove karantene u Leicesteru, samo 80 kilometara dalje, gdje i dalje raste broj zaraženih od covida-19.

Apelirajući da se “gradi, gradi, gradi”, Johnson je najavio planove da se ubrza vladina infrastrukturna potrošnja i pojednostavi proces razvoja infrastrukture.

  • Izgradit ćemo bolnice, škole i fakultete. No također ćemo ponovno izgraditi zeleniju i još ljepšu Britaniju, rekao je.

Obećao je da neće srezati potrošnju te je usporedio svoj plan s onim američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta iz 1930. pod nazivom “New Deal”, koji je uključivao projekte javnih radova koji su pomogli oporavku SAD-a od Velike depresije.

  • Zvuči kao ogromna vladina intervencija, zvuči kao New deal… Ako je tome tako, onda tako i treba zvučati, rekao je Johnson.

Najava rashoda od 5 milijardi funti blizu je 5 posto bruto ulaganja javnog sektora prošle godine.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon bila je među onima koji su preispitivali veličinu investicija.

  • Njemačka je najavila stimulativni paket koji iznosi 4 posto njezinoga BDP-a. Ekvivalent za Veliku Britaniju bio bi 80 milijardi funti. Tako da 5 milijardi funti ne samo da je malo da bi to bio “New Deal”, nego je nedostatno također i za druge zemlje, rekla je u tvitu.

Pet milijardi funti bit će usmjereno prema gradnji bolnica, škola i cesta.

Nedavna povijest Britanije pokazuje da je teško provesti tako velike infrastrukturne projekte.

Nova podzemna linija vlaka u Londonu premašla je proračun i kasni, kao i brza željeznička linija koja povezuje sjever i jug.

Nakon desetljeća raspravljanja o proširenju aerodroma Heathrow, projekt je u stanju mirovanja zbog pravnih izazova.

Mnogi britanski poslodavci planiraju manje urede i rad od kuće nakon pandemije

Gotovo polovica britanskih poslodavaca planira smanjiti uredske prostore i neće vraćati sve radnike na posao u isto vrijeme, po ispitivanju koje je provela agencija za zapošljavanje Robert Walters, u trenutku dok zemlja postupno ukida mjere izolacije uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Rad od kuće češće će se primjenjivati u post-covid svijetu, pokazuje ispitivanje, zbog štednje i zdravstvenih rizika.

Gotovo 44 posto poslodavaca razmatra smanjenje fizičkih uredskih prostora, a 49 posto ih planira radnike koji se vraćaju na posao rasporediti tako da ne rade u isto vrijeme, po ispitivanju koje je obuhvatilo 2200 poduzeća.

Tri četvrtine britanskih poslodavaca priznalo je da njihovi viši menadžment nije bio spreman za vođenje timova na daljinu i da će trebati izobrazbu kako bi se prilagodili.

Ispitivanje je pokazalo i da bi 87 posto radnika željelo više prilika za rad od kuće nakon povratka na posao, a 21 posto željelo bi stalno raditi od kuće.

Kupci nekretnina već pokazuju interes za kupnju većih kuća s boljim uvjetima za rad od kuće i vrtovima, po građevinskoj kompaniji Redrow. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

U Ogulinu sedam novooboljelih osoba

OgPortal

Trening trenera OCD-ova – strojarstvo

OgPortal

Lokalni izbori: Diljem Hrvatske otvorena birališta

OgPortal

Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa

OgPortal

Berlusconi izašao iz bolnice, ali na sporedni izlaz

OgPortal

Nemeth Blažić: Postoji trend pada novooboljelih, ali još nije vrijeme za popuštanje mjera

OgPortal