Hoće li nas Slovenija ‘skinuti’ sa zelenog popisa sigurnih država?

Slovenija je još jučer izrazila zabrinutost zbog porasta broja zaraženih u Hrvatskoj koji je u zadnja dva tjedna bio iznad 10 na 100.000 stanovnika. O tome su razgovarali i premijeri Janša i Plenković
Slovenska vlada dans bi se trebala oglasiti o tome hoće li nas skinuti sa zelenog popisa sigurnih država. Naime, sinoć je glasnogovornik slovenske vlade za korona krizu, Jelko Kacin, rekao da analize pokazuju da smo u premašili broj od 10 zaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana, što znači da smo premašili mjerila koja su dozvoljavala da nas smatraju sigurnima.

Još je ranije Kacin najavio da bi u tom slučaju mogli biti skinuti s popisa sigurnih.

Upravo su o tome sinoć razgovarali premijeri Plenković i Janez Janša.
– Zajedničkim naporima nastavljamo balansirati između mjera za zaštitu zdravlja i gospodarskih aktivnosti, osobito u turizmu – napisao je sinoć Plenković.

– Slovenija očekuje da će Hrvatska poduzeti određene mjere da suzbije širenje, da će se odreći noćnih provoda, što se posvuda pokazalo kao glavno žarište – rekao je Kacin.
Ništa od Zrća

Vijest u skladu s tim, koja bi trebala umiriti Sloveniju, je i ona iz Stožera civilne zaštite Grada Novalje koji je sinoć na videosjednici odlučio da na Zrću ove godine neće biti organizacije festivala.

– Na području plaže Zrće u dogovoru s vlasnicima klubova i festivala za sada nije organiziran niti jedan festival elektronske glazbe niti Grad Novalja želi izdati bilo kakvu suglasnost za održavanje glazbenih događanja na plaži Zrće. S obzirom na posljednja događanja u Republici Hrvatskoj, a vezano za pojavu koronavirusa u nekim noćnim klubovima danas je Stožer odlučio da se ove ljetne turističke sezone neće izdavati suglasnosti klubovima i kocesionarima na plaži Zrće za održavanje festivala, after partya i sličnih zabava. Isto se odnosi i na party brodove – navode u priopćenju.

Dodaju da je nakon donošenja zaključka u kontaktu s načelnikom općine Kolan Marinom Pernjakom, dogovoren identičan zaključak koji će tijekom dana biti donesen na sjednici Stožera civilne zaštite Općine Kolan, a to se odnosi na klub Noa i druge manje klubove.

Što znače zelene – žute i crvene zemlje?

Inače, kako navodi 24ur, zeleno-žuto-crvena ljestvica države sortira po broju zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna. Zelene su one države sa manje od 10, a na crvenom one zemlje koje imaju 40 zaraženih. Za ulazak iz država s crvenog popisa u Sloveniju potrebna je 14-dnevna karantena, što ne vrijedi za Slovence koji se vraćaju iz žutih zemalja, a to su sve između.

Ne radi se o tome da vlada straši slovenske turiste ili savjetuje da se u te države ne odlazi, ali se moraju ponašati odgovorno i vrlo oprezno i ne riskirati da dobiju zarazu, pojasnio je još jučer Kacin. Osim toga, pri povratku iz tih zemalja nije potrebna obvezujuća 14-dnevna karantena, ali oni koji na takve destinacije odlaze moraju biti odgovorni i ponašati vrlo oprezno, pojasnio je. Tako bi se trebali javiti liječnicima čim primijete neke od simptoma po povratku ili posebno paziti na distanciranje ako su u Hrvatskoj. (24sata.hr)

Facebook Comments