Austrija vraća najviši stupanj upozorenja za putovanja na Balkan, evo na koje su države mislili!

OTKAŽITE ODMAH!

Radi se o sigurnosnom stupnju 6 koji se inače izdaje samo za zemlje u kojima vladaju ratni sukobi: ‘Odluka na snagu stupa odmah!‘

Austrija uvodi najviši stupanj upozorenja za putovanja u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, priopćila je u srijedu vlada u Beču.

  • Najviši stupanj upozorenja za ove zemlje stupa na snagu odmah – rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Radi se o sigurnosnom stupnju 6 koji se inače izdaje samo za zemlje u kojima vladaju ratni sukobi.

Ministrica integracija Susanne Raab je, aludirajući na više od pola milijuna građana Austrije s korijenima u jednoj od navedenih zemalja, apelirala na građane da otkažu putovanja u zemlje porijekla.

  • Pod svaku cijenu treba otkazati putovanja u ove zemlje – izjavila je Raab na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom vanjskih poslova.

Schallenberg je rekao kako su već zabilježeni slučajevi zaraza u Austriji, ali i Sloveniji i Hrvatskoj, koji se povezuju s osobama koje su se vratile iz neke od zemalja zapadnog Balkana.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je najavio intenzivne kontrole u graničnom području.

Za osobe koje dolaze iz neke od ovih zemalja povratak u Austriju će biti moguć samo uz dvotjednu samoizolaciju ili svježi negativni test na koronavirus.

Austrija se ovom odlukom djelomice usprotivila preporuci Vijeća EU-a od utorka koje je ukinulo zabranu ulaska u EU za osobe koje dolaze iz Srbije i Crne Gore.

U Austriji je, sa 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom, zabilježen nagli porast zaraze. Velik dio otpada na nekoliko žarišta u Gornjoj Austriji i Štajerskoj. Ovdje je u jednoj građevinskoj tvrtki koja zapošljava strane radnike, uglavnom iz Grčke, zabilježeno 10 novih slučajeva.

U Austriji u srijedu na snagu stupaju nova popuštanja mjera pa tako konobari više nisu obvezni nositi zaštitne maske. (jutarnji.hr)

Facebook Comments