Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Europska unija povukla 7 milijuna maski, dio bio namijenjen i Hrvatskoj

Čak sedam milijuna maski koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde i ne štite adekvatno od koronavirusa identificirano je unutar Europske unije, objavljeno je na sjednici europskog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, piše u srijedu Jutarnji list.

Kako je za dnevnik rekao europarlamentarac Tomislav Sokol, koji je na sjednici i sudjelovao, do poplave krivotvorenih zaštitnih maski na europskom tržištu, koje najčešće dolaze iz Kine, došlo je zbog pucanja uobičajenih lanaca opskrbe i velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom posljednjih mjeseci zbog čega su se time počele baviti različite sumnjive tvrtke.

“Zastrašujuće zvuči taj podatak. Bojim se i pomisliti koliko ih je još prošlo ispod radara tijekom velike navale za zaštitnom opremom kojaje trajala u jeku borbe protiv korone”, izjavio je Sokol.

Na pitanje kakve su to točno maske koje ne zadovoljavaju standarde, Sokol je odgovorio da je riječ o proizvodima za koje proizvođač tvrdi da imaju zaštitni potencijal protiv čestica, ali njihov kapacitet filtriranja nije certificiralo odgovarajuće europsko tijelo.

Vlasnika tvrtke za proizvodnju medicinske opreme za Jutarnji list je pojasnio da prije uporabe treba potražiti CE oznaku na ambalaži koja znači da je maska napravljena prema svim traženim standardima.(N1)