Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Proslava 244. rođendana SAD-a: Trump kritizirao rušenje spomenika

Proslava 244. rođendana Sjedinjenih Država počela je sinoć, u Južnoj Dakoti. U podnožju planine Rushmore, u koju su uklesana lica četvorice američkih predsjednika- Washingtona, Jeffersona, Lincolna i Roosevelta , Donald Trump naciji je poručio kako će taj spomenik ostati zauvijek kao počast precima i slobodi. Kritizirao je „kulturu brisanja povijesti“- rušenje spomenika u američkim gradovima u valu prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti.

U Južnoj Dakoti Donalda Trumpa dočekalo je oko sedam tisuća razdraganih pristaša, a uoči njegova govora planinu Rushmore nadlijetala je eskadrila Plavih anđela.

Američki je predsjednik u svom govoru kritizirao rušenje konfederalnih i drugih spomenika jednom velikanima američke povijesti, a danas osobama s mrljama u životopisima.

Takvo je ponašanje pripisao “lijevom fašizmu i totalitarizmu” . Prosvjednike koji ruše sada „nepoćudne“ spomenike optužio je za kampanju brisanja američke povijesti, kazavši kako Amerika o svom nasljeđu treba govoriti s ponosom.

Usprkos još jednom danu s više od 57 tisuća zaraženih od koronavirusa u SAD-u, rijetki su na skupu u Južnoj Dakoti nosili maske i držali potreban razmak.

Zabrinutost zbog organiziranja skupa u doba pandemije izrazili su predstavnici nekoliko indijanskih plemena. Oko stotinu prosvjednika, uglavnom pripadnika plemena Lakota, nosilo je natpise „ Vi ste na ukradenoj zemlji“.

Iako su zbog pandemije otkazane tradicionalne parade, vatrometi i piknici diljem zemlje, u glavnom američkom gradu Dane neovisnosti bit će obilježen svečanošću “Pozdrav Americi” čiji je domaćin predsjednik Trump. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Dvije ruske školarke zapalile 195 tona slame, htjele snimiti video za TikTok

OgPortal

Konobari, vozači, čuvari, susjedi – svi će moći kontrolirati imate li covid propusnicu

OgPortal

U Ogulinu sedam novooboljelih osoba

OgPortal

Trening trenera OCD-ova – strojarstvo

OgPortal

Lokalni izbori: Diljem Hrvatske otvorena birališta

OgPortal

Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa

OgPortal