Aktualno Županija

Karlovački i dugoreški ronioci čistili korito Korane od slapa do mosta – za ugodnije kupanje pokosili i travu

EKO AKCIJA

Klub za Podvodne Aktivnosti Karlovac u suradnji s Hrvatskim vodama i tvrtkom Aquaterm iz Karlovca te uz pomoć kolega iz drugih klubova i udruga, organizirao je tradicionalno čišćenje korita rijeke Korane na Foginovom kupalištu od slapa do betonskog mosta.

Izvađena je veća količina krupnog otpada , uglavnom staklenih boca. Također je pokošena trava u vodi kako bi se kupačima olakšao prilaz u vodu i kako bi samo kupanje bilo ugodnije.

Ronioci KPA Karlovac podvodno raslinje su kosili srpovima i čupali rukama. Zbog uporabe oštrih srpova i brzog zamućivanja vode, posebna pažnja je pridana sigurnosti. Sigurnost je ostvarena tako da je organiziran veliki razmak između ronilaca. Istodobno su djelatnici tvrtke Aquaterm na čamcima skupljali to raslinje, koje su kasnije zbrinuli na ekološki prihvatljiv način. Zbog velike količine podvodnog raslinja, čišćenje se fokusiralo na najaktraktivnije lokacije za kupače, na područje oko skakaone, popularnog „cenera“. Već tradicionalni pomagači, KPA Vodomar iz Duga rese su čistili dno Korane, cijelom površinom Foginovog kupališta. Sudjelovalo je preko 40 ronilaca, uz dodatno osoblje na kopnu i u čamcima.

Ova godina je bila specifična zbog situacije sa korona virusom pa je ograničen broj sudionika i pozvani su samo klubovi iz Karlovačke županije. Uz obaveznu dezinfekciju ruku svaki sudionik je ispunio obrazac kojim potvrđuje da nije bio u kontaktu s potencijalno zaraženom osobom, da nema simptome korona virusa te je na licu mjesta beskontaktnim toplomjerom izmjerena i zapisana tjelesna temperatura.

U akciji su sudjelovai i pripadnici HGSS-a Karlovac, KPA Vodomar, RK Žabac i Spasioci na vodama.