Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Službeno potvrđena pobjeda Vučićevog SNS-a, 188 od 250 mandata

 

Srpska napredna stranka (SNS) aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića apsolutni je pobjednik parlamentarnih izbora održanih 21. lipnja sa 60,65 posto glasova uz odziv 48,93 posto birača, priopćilo je Republičko izborno povjerenstvo (RIK).

Koaliciji okupljenoj oko Vučićevih naprednjaka ta pobjeda donosi 188 mandata i dvotrećinsku većinu među 250 zastupnika u Skupštini Srbije, te mogućnost da sami formiraju vladu.

Republičko izborno povjerenstvo u nedjelju je, nakon ponovljenih izbora na nekoliko desetaka biračkih mjesta, objavilo konačne rezultate prema kojima je na izborima u lipnju od 6.584.376 upisanih birača glasalo 3.221.908 birača, što je izlaznost od 48,93 posto.

Izborna lista “Aleksandar Vučić – Za našu djecu” osvojila je glasove 60,65 posto izašlih.

Slijedi lista “Ivica DačićSocijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma” s 10,38 posto glasova, što socijalistima donosi 32 mandata.

Izborni prag, koji je u ovom izbornom ciklusu bio spušten s pet na tri posto, prešla je još samo izborna lista “Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju” bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića kojoj će s 3,83 posto glasova pripasti 11 zastupničkih mjesta.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke a “Savez vojvođanskih Mađara-István Pásztor” najbrojnija je s devet mandata.

Svog predstavnika u ovom sazivu Skupštine Srbije neće imati hrvatska zajednica nakon što se vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov pridružio Vojvođanskoj fronti, kao dijelu šire koalicije Ujedinjena demokratska Srbija, koja je ostala ispod izbornog praga od tri posto. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

S kakvim rejtinzima stranke i političari ulaze u posljednji tjedan kampanje – donosimo u novom Cro Demoskopu

OgPortal

Gradski derbi pripao NK Ogulinu

OgPortal

Plenković: ‘Pandemija će završiti tek kad se cijela populacija cijepi‘

OgPortal

Hrvatski avion pun slovenskih putnika udario u jastreba, odmah se morao vratiti na aerodrom kod Ljubljane

OgPortal

Šuput obilježava svoj prvi Majčin dan, preslatki prizori rastapaju srca, a posebno je ganule sve druge mame

OgPortal

Telegram otkriva: Dekanica PBF-a službenom karticom kupuje Polo i Boss odjeću, Chanel parfeme i namještaj

OgPortal