Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nizozemska vlada tuži Rusiju za rušenje zrakoplova MH17

Nizozemska vlada najavila je u petak da će tužiti Rusiju Europskom sudu za ljudska prava zbog rušenja putničkog zrakoplova kompanije Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. u kojem je poginulo svih 298 putnika.

Gotovo dvije trećine putnika bili su državljani Nizozemske koja smatra Rusiju odgovornom za nesreću 17. srpnja 2014. Kremlj ustrajno odbacuje bilo kakvu upletenost u rušenje malezijskog zrakoplova.

U pismu proslijeđenom parlamentu navodi se da vlada tuži Rusiju Europskom sudu kako bi “dobila istinu, pravdu, a krivci” odgovarali za smrt 298 žrtava.

Međunarodni tim istražitelja utvrdio je da je zrakoplov na letu MH17 bio srušen ruskom raketom Buk ispaljenom iz sela pod nadzorom proruskih pobunjenika.

Raketni sustav Buk bio je dovezen u selo Pervomajsk i iz njega je ispaljena jedna raketa, nakon čega je vraćen je u Rusiju, zaključio je 2016. Zajednički istražiteljski tim (JIT) predvođen nizozemskim tužiteljima.

U svibnju 2018., međunarodni istražitelji iz Australije, Belgije, Malezije, Nizozemske i Ukrajine objavili su da su utvrdili da je projektil kojim je srušen zrakoplov potjecao iz 53. ruske protuzračne brigade bazirane u Kursku, na zapadu Rusije. Dio putnika bili su državljani Australije koja također odgovornost pripisuje Rusiji.

JIT je podigao optužnicu protiv četiri osobe, uključujući zapovjednika separatističke obrane. Istražitelji nisu Rusiju izravno povezali s napadom na avion, ali kažu da snimke telefonskih razgovora pokazuju da je ruski vrh bio u kontaktu s dvojicom od četvorice optuženih za ubojstvo putnika i posade. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice bez prijave

OgPortal

Počelo rušenje zgrade bivšeg mirovinskog i socijalnog osiguranja

OG Portal

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv covida-19

OgPortal

Stožer planira testiranje: Kako će izgledati odlazak na svadbu ili koncert?

OgPortal

Capak: Pohana svinjetina je opasnija od AstraZenece

OgPortal

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

OgPortal