Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sve više pozitivnih na koronavirus

U svijetu raste broj pozitivnih na koronavirus. Rekordan je broj zaraženih u državi Victoriji u Australiji gdje počinje prvi vikend šestotjedne potpune karantene. U Brazilu broj umrlih od COVID-a 19 prešao je 70 tisuća.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije u Kini će organizirati istragu o podrijetlu novog koronavirusa koji je izazvao pandemiju.

– Istražit će ulogu životinja kao izvora bolesti COVID-19 i kako je došlo do prijenosa bolesti na ljude – kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

U trenutačnim okolnostima u Organizaciji smatraju da nije moguće iskorijeniti virus. Pozivaju na agresivniji pristup u borbi protiv njegova širenja.

– Mnoge zemlje uspijevaju suzbiti širenje virusa ograničenim zatvaranjem. Svi želimo izbjeći potpuno zatvaranje država, ali može doći do situacija kada je to jedina mogućnost – naglašava Mike Ryan, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije.

SAD ponovno bilježi rekordan broj novozaraženih. Više od 63 i pol tisuće. Neke savezne države s oprezom nastavljaju s ublažavanjem mjera.

– Pozorno ćemo pratiti situaciju. Nastavi li se rast broja zaraženih, ako ljudi ne budu slijediti naše preporuke, poduzet ćemo mjere kako bismo sačuvali vas i mene – izjavio je Ralph Northam, guverner Virginije.

Samo Florida ima više novih slučajeva zaraze u danu od bilo koje europske države na vrhuncu pandemije. Ondje je postotak pozitivnih na koronavirus najviši u SAD-u. Laboratoriji su preopterećeni, ponestaje im reagensa i drugih potrepština.

Sjedinjene Države imaju više od tri milijuna potvrđenih slučajeva zaraze, najviše na svijetu, i najveći broj umrlih od bolesti COVID-19. Nakon njih je Brazil u kojem je broj umrlih prešao 70 tisuća. Samo jučer preminulo je više od tisuću 200 ljudi.

– Moja su djeca počela raditi u trgovačkom centru i sada su zaražena koronavirusom. Dva su mjeseca bili u karanteni, a onda su se 15 dana nakon povratka na posao zarazili – kaže Maria Auxiliadora, stanovnica Brazilije.

Virusom se zarazio i predsjednik Jair Bolsonaro. Tvrdi da se osjeća “veoma dobro”.

U Australiji druga najnaseljenija država Victoria bilježi dosad najveće povećanje broja novozaraženih. Ovo je prvi vikend uvedene šestotjedne potpune karantene. (hrt)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal