Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump pomilovao dugogodišnjega savjetnika Rogera Stonea

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je dugogodišnjega prijatelja i savjetnika Rogera Stonea, poštedjevši ga tako od zatvorske kazne na koju je osuđen jer je lagao pod prisegom u Kongresu za vrijeme istrage o ruskoj upletenosti u američke izbore 2016. godine.

  • Roger Stone je već puno pretrpio. Prema njemu su bili jako nepošteni, baš kao i prema mnogima u ovom slučaju. Roger Stone sada je slobodan čovjek, objavila je Bijela kuća.

Šezdesetsedmogodišnji Stone trebao se u utorak javiti u savezni zatvor Jesup u Georgiji na odsluženje zatvorske kazne od tri godine i četiri mjeseca na koju je osuđen zbog laganja pod prisegom pred zastupnicima u Kongresu koji su istraživali rusku upletenost u američke izbore 2016. godine. Stone je pomilovan, ali nije dobio potpuni oprost te mu tako presuda nije izbrisana.

Veteran republikanske stranke desetljećima je bio Trumpov prijatelj. Bio je jedan od nekoliko njegovih suradnika optuženih u istrazi posebnoga savjetnika Roberta Muellera o upletenosti Rusije u izbornu utrku 2016. kako bi se ojačao Trumpov položaj.

U priopćenju o odluci o pomilovanju Stonea, Bijela kuća je napala Muellerovu istragu i istražitelje koji su pokrenuli postupak protiv Stonea. Iz Bijele kuće su priopćili da je Stone “žrtva prevare koju su ljevičari i njihovi saveznici u medijima godinama provodili pokušavajući potkopati Trumpov predsjednički položaj”.

  • Nikad nije bilo nikakvoga dosluha između Trumpove kampanje, ili Trumpove administracije, s Rusijom – stoji u priopćenju u kojemu se dodaje da je to “bila samo fantazija onih koji nisu mogli prihvatiti rezultat izbora 2016.”

Trumpova odluka da ukine Stoneovu kaznu njegova je najsnažnija intervencija kojom je suradnika zaštitio u kaznenom postupku i još jedan slučaj korištenja te ovlasti u korist saveznika.

Demokratski zastupnici u Kongresu i drugi kritičari optužili su Trumpa da narušava vladavinu prava javno iznoseći pritužbe na kaznene postupke protiv suradnika, uključujući i Stonea, bivšega savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i bivšega voditelja kampanje Paula Manaforta.

Predsjednik odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma Adam Schiff osudio je Trumpov potez rekavši da je tim pomilovanjem Trump “jasno pokazao da postoje dva pravosudna sustava u Americi: jedan za njegove prijatelje kriminalce i drugi za sve ostale”.

Trump je često na Twitteru osuđivao postupak koji se vodio protiv Stonea, optužujući istražitelje da su korumpirani, predsjednicu porote da je politički pristrana, a suca da nije pošten prema njegovom prijatelju.

U petak navečer, žalbeni sud u Washingtonu odbio je Stoneov zahtjev za odgodu odsluženja zatvorske kazne. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

S kakvim rejtinzima stranke i političari ulaze u posljednji tjedan kampanje – donosimo u novom Cro Demoskopu

OgPortal

Gradski derbi pripao NK Ogulinu

OgPortal

Plenković: ‘Pandemija će završiti tek kad se cijela populacija cijepi‘

OgPortal

Hrvatski avion pun slovenskih putnika udario u jastreba, odmah se morao vratiti na aerodrom kod Ljubljane

OgPortal

Šuput obilježava svoj prvi Majčin dan, preslatki prizori rastapaju srca, a posebno je ganule sve druge mame

OgPortal

Telegram otkriva: Dekanica PBF-a službenom karticom kupuje Polo i Boss odjeću, Chanel parfeme i namještaj

OgPortal