Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Umaški dom za starije novo žarište, u Zagrebu 24 novozaražene osobe, virus se probio i na Šoltu

Županijski stožeri diljem Hrvatske u nedjelju objavljuju nove podatke o epidemiološkoj situaciji na njihovim područjima.

Troje novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji
U Osječko-baranjskoj županiji još su tri osobe oboljele od koronavirusa pa su trenutno na taj virus pozitivne 332 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

U protekla 24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to dvije osobe iz Đakova i jedna iz Silaša u općini Šodolovci, priopćili su iz Stožera.

Ističu kako je u osječkom osječkom KBC-u hospitalizirano 27 pacijenata, s tim da su dvije osobe na respiratoru.

Samoizolacija je jučer određena za 40 kontakt osoba oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 540 osoba u županiji.

Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju mjere samoizolacije, u Osijeku, koja se pokazala točnom, a u 26 samoinicijativnih provjera nije utvrđeno ni jedno kršenje te mjere, navode u Županijskom stožeru Civilne zaštite.

U Istri 16 novozaraženih, od toga 11 u umaškom domu
Iz istarskog stožera javljaju da je u protekla 24 sata uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula uzeto 211 uzoraka briseva te da je ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđeno 16 pozitivnih na koronavirus.

– Kod 3 osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom. Dvije osobe pregledane su u OHBP Opće bolnice Pula (Hitna služba) radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19. Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora. Zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju se redovno, navodi se u priopćenju.

– U Domu za starije i nemoćne osobe ‘Atilio Gamboc’ u Umagu potvrđeno je 11 pozitivnih briseva, od čega su 6 štićenika i 5 djelatnika. Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja, dodaje se u priopćenju.

Neslužbeno se doznaje kako je među novozaraženim i jedna trudnica iz okolice Pule.

Jedan novi slučaj u Primorsko-goranskoj županiji
Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

Riječ je o kontaktu ranije oboljele osobe i novozaraženi se, kako kažu u Stožeru, nalazi na kućnom liječenju.

U Zagrebu 24 nova slučaja
U Zagrebu su 24 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

– U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ provedeno je 216 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena su 24 nova slučaja. Posljedično tome, za 78 osoba određena je mjera samoizolacije, istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da je od 24 novooboljele osobe od koronavirusa, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima.

– Trenutno je u Gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Virovitičko-podravska županija: Pet novih slučajeva
Na području Virovitičko-podravske županije imamo još 5 novozaraženih osoba koronavirusom Covid-19, izvijestio je na konferenciji za medije u nedjelju načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement, a javlja ICV. Trenutno je na području županije 8 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Dr. Miroslav Venus rekao je da su od pet novozaraženih tri osobe povezane s maturalnom večerom (zabavom), dakle, istim događajem s kojeg posljednjih dana dolaze i drugi novozaraženi slučajevi, dok su preostala dva nova slučaja neovisna o tom događaju. Jedan novozaraženi slučaj otkriven je prilikom rutinske analize i uzimanja uzoraka koji su dio procedure prije odlaska na operaciju.

– Na taj način, preventivnim djelovanjem, možemo zaključiti, spriječio se unos virusa u jednu od zdravstvenih ustanova – rekao je dr. Venus.

U drugom slučaju, riječ je o trudnici. Ovo je prva trudnica pozitivna na Covid-19 na području Virovitičko-podravske županije od početka pandemije, rekao je dr. Venus.

Od ukupno pet novih aktivnih slučajeva, samo je jedna osoba imala simptome bolesti, i to blage, dok su ostale osobe zdrave, bez simptoma.

– Kod osobe koja je imala blaže simptome bili su to blaže izraženi simptomi bolesti: grlobolja, blaži kašalj i blago povišena temperatura koja se smirila nakon jedan do dva dana, uz primjenu terapije – objasnio je dr. Venus.

Nova situacija i dalje treba biti znak upozorenja i poziva na pridržavanje mjera i odgovornog ponašanja, naglasio je dr. Venus, osobito ako se uzme u obzir činjenica da je na tom jednom događaju s kojeg dolaze novozaraženi bilo između 230 i 250 osoba, kao i činjenica da većina novozaraženih s područja županije ne pokazuje simptome bolesti.

– Ponovno apeliramo na sve građane da se pridržavaju svih mjera, a koje su pokazale svoju učinkovitost u sprječavanju širenja koronavirusa Covid-19. U učinkovitosti mjera mogli smo se svi osvjedočiti, kada smo ih se svi i pridržavali. Vjerujemo da će sada pomoći i odluka Nacionalnog stožera, vezana uz ograničenje i smanjivanje broja posjetitelja u zatvorenom prostoru – poručio je dr. Venus.

S današnjim danom na području Virovitičko-podravske županije je osam aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je oko sedamdeset osoba. Do danas testirane su ukupno 1572 osobe, a u posljednja 24 sata njih 26.

– Od tih 26 uzoraka koje smo jučer poslali na analizu, čekamo rezultate za njih tri. Za jednu osobu, temeljem epidemioloških podataka, procjenjuje se kako bi mogla biti pozitivna na koronavirus, no o točnim rezutatima testova obavijestit ćemo vas čim rezultati stignu – rekao je dr. Venus, kako javlja ICV.

Sedmero novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekla 24 sata evidentirali su sedmero novozaraženih – četiri osobe iz Ivankova te po jedna iz Ivankova, Bobote, Trpinje i Vukovara.

Kako je priopćio županijski stožer, ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 107, od kojih su 43 osobe izliječene.

– Trenutno su u županiji 4 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 94 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3313. U samoizolaciji na području županije nalazi se 306 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 45 radnika (8 liječnika, 31 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 5 nezdravstvenih radnika), navodi se u priopćenju.

Bjelovarsko-bilogorska županija nema novozaraženih
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u protekla 24 sata nisu evidentirali nijednu osobu zaraženu koronavirusom.

– U protekla 24 sata stiglo je 18 negativnih nalaza osoba koje su bile testirane na koronavirus s područja županije. Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je na dnu ljestvice hrvatskih županija po broju zaraženih sa samo jednom osobom pozitivnom na COVID 19, dok dvije pozitivne osobe imaju prebivalište na području naše županije, ali liječe se u drugim dijelovima Hrvatske, navodi županijski stožer u priopćenju.

Krapinsko-zagorska županija: Jedan novi slučaj
Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus, i to u Krapinskim Toplicama, javio je županijski stožer u kratkom priopćenju.

– Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 9. U samoizolaciji se nalazi 49 osoba. U protekla 24 sata testirano je 46 uzoraka, od kojih je 31 negativan, 1 nalaz je pozitivan, dok se za 14 uzoraka čekaju rezultati, dodaje se u priopćenju.

Troje novozaraženih u Zadarskoj županiji
Tri su novooboljele osobe na području Zadarske županije, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Ukupni broj oboljelih je 46. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je pet osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 155 uzoraka, a u samoizolaciji su 523 osobe.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Dvoje novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji
U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata evidentirali su dvoje novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o jednoj muškoj osobi srednje životne dobi i jednoj ženskoj osobi mlađe životne dobi, obje s prebivalištem u Kistanjama. Za dva nova slučaja oboljenja epidemiološka obrada je u tijeku, javio je županijski stožer.

Petero novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, virus i na otoku Šolti
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 115 obrađenih testova s područja županije u protekla 24 sata pet je novooboljelih osoba i to dvije iz Splita, jedna sa Šolte, jedna iz Baške Vode i jedna iz Muća.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba troje su kontakti prethodno oboljelih, priopćio je županijski stožer.

Brodsko-posavska županija: Šestero novozaraženih
U odnosu na jučerašnje izvješće županijskog Stožera CZ, odnosno u posljednja 24 sata, na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2, javili su iz tamošnjeg stožera.

– U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Za četiri pozitivne osobe nalazi su pristigli jučer iza podneva te su te osobe već pribrojene u jučerašnje službeno izvješće nacionalnog Stožera CZ, dok su preostala dva pozitivna nalaza stigla kasnije. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 120, dok je broj aktivnih slučajeva 72. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 478 osoba, navodi se u priopćenju.

Sedmero novozaraženih u Zagrebačkoj županiji
U Zagrebačkoj županiji je sedam novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

– Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do nedjelje, 12. srpnja do 11 sati evidentirano je 206 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više, istaknuli su u priopćenju.

– Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 63 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a osam osoba je preminulo, kažu u Stožeru civilne zaštite Zagrebačke županije.

Iz Stožera apeliraju na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

– Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz stožera Zagrebačke županije.

Požeško-slavonska županija: Dva nova slučaja
Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u nedjelju je izvijestio o dva nova slučaja zaraze koronavirus.

Pet osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici, a 70 je u kućnoj izolaciji.

Koprivničko-križevačka županija je ‘korona free’
Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije javio je da na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te da je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno.

– Svi do sada pristigli uzorci izuzeti iz opće populacije u posljednja 24 sata su negativni čime je Koprivničko-križevačka županija i dalje jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na koronavirus. Od početka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 99 slučajeva oboljenja, navodi se u priopćenju stožera.

Karlovačka županija: Dvoje novozaraženih
U Ogulinu su u nedjelju zabilježene dvije novooboljele osobe od covida-19, a jedan od njih je nezdravstveni zaposlenik bolnice.

U Ogulinu je trenutno 18 aktivnih slučajeva i obrađeni su svi njihovi kontakti i to u gradskoj upravi, ugostiteljstvu, bolnici, među novinarima i drugdje.

Iz Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije izvijestili su da su epidemiolozi poduzeli mjere utvrđivanja svih kontakata i ostale nužne mjere sprječavanja širenja zaraze u Ogulinu, a danas će se obaviti i protuepidemijska dezinfekcija bolnice.

Poduzete su i druge nužne mjere kako bi se zaštitila bolnica i pacijenti, te bolnica i dalje normalno funkcionira, priopćeno je.

U Karlovačkoj županiji aktivnih je slučajeva 34 i to u Ogulinu 18, u Karlovcu 12, u Slunju tri te u Dugoj Resi jedna osoba.

Uz 30 ozdravljenih i jednoga umrlog pacijenta, u Karlovačkoj je županiji od sredine ožujka identificirano 65 slučajeva covida-19.

Stožer je narednu tiskovnu konferenciju najavio za ponedjeljak u 12.30 ispred ogulinske Opće bolnice.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Mišja groznica – prijavljeno 8 slučajeva, svi s ogulinskog područja

OgPortal

Talijanki odjednom ubrizgali šest doza Pfizerova cjepiva, ovakav slučaj je nezapamćen u medicini

OgPortal

Vodovod Modruš – počela gradnja odvojaka za kućne priključke

OgPortal

Teniske vijesti

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđeno je 178 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila

OgPortal

Bivši trener Dinama do ponoći se mora javiti u Remetinec, a evo što slijedi ako to ne učini

OgPortal