Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

UN-ov stručnjak optužio Bijelu kuću za napad na medije

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za slobodu izražavanja u ponedjeljak je optužio Bijelu kuću za “snažan napad” na medije i upozorio na “Trumpov efekt” na globalnu slobodu medija.

Na svojoj posljednjoj službenoj konferenciji za medije prije isteka šestgodišnjeg mandata krajem mjeseca, David Kaye je u nizu otvorenih komentara izrazio nadu da će “napadi” na novinare u SAD-u prestati kada američki predsjednik Donald Trump napusti predsjednički položaj.

  • Ove je četiri godine jasno obilježio način na koji ovaj predsjednik govori o medijima, način na koji ocrnjuje medije i slobodu izražavanja, rekao je Kaye novinarima u Ženevi.

Kaye je naveo da se taj napad sastoji od kritiziranja novinara i širenja “dezinformacija”, kao i partnerstvu s konzervativnim medijima.

Bijela kuća još nije odgovorila na zahtjev za komentar Kayeovih ocjena.

Upitan za utjecaj te situacije na slobodu medija u svijetu Kaye je rekao da “očito postoji Trumpov efekt, i to vrlo negativan” i dodao da je Trumpova administracija stvorila globalnu kulturu u kojoj je takav odnos dopušten.

Također je rekao da su ranije američke administracije bile kritičnije spram napada na medije, poput ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

UN-ov izvjestitelj izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja represije vlada nad medijima tijekom pandemije Covida-19.

Taj trend je nazvao “vrlo zabrinjavajućim” i ocijenio da doprinosi širenju zaraze.

  • Na žalost, vlade su često pod krinkom nastojanja da suzbiju dezinformacije pribjegavale starim instrumentima sprječavanja slobodnog širenja informacija, rekao je ne imenujući države na koje se odnosi njegov komentar.

Također je bio kritičan spram kineskog “izrazito represivnog pristupa slobodi informiranja” i pozvao na otpor takvom pristupu.

  • Mislim da za demokratski svijet stvaran izazov predstavlja odnos spram onoga što Kina smatra upravljanim pristupom internetu i njezinom pristupu slobodi izražavanja općenito, rekao je. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Mišja groznica – prijavljeno 8 slučajeva, svi s ogulinskog područja

OgPortal

Talijanki odjednom ubrizgali šest doza Pfizerova cjepiva, ovakav slučaj je nezapamćen u medicini

OgPortal

Vodovod Modruš – počela gradnja odvojaka za kućne priključke

OgPortal

Teniske vijesti

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđeno je 178 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila

OgPortal

Bivši trener Dinama do ponoći se mora javiti u Remetinec, a evo što slijedi ako to ne učini

OgPortal