Aktualno Županija

Čak 25 zaposlenika karlovačke Bolnice u samoizolaciji zbog pacijentice koja je zatajila da je kontakt zaraženog – to je kažnjivo, u Stožeru još važu hoće li je prijaviti

Pacijentica iz Generalskog Stola u Opću bolnicu Karlovac došla je na pretrage, nije rekla da je bila s oboljelom osobom, a nakon testiranja se ispostavilo da je i ona zaražena koronavirusom

Čak 25 zaposlenika Opće bolnice Karlovac srećom nisu pozitivni na COVID-19, ali su u samoizolaciji zbog starije pacijentice iz Generalskog Stola koja nije rekla da je bila u kontaktu s oboljelom osobom, a nakon testiranja se pokazalo da je i ona zaražena koronavirusom.

Potvrđeno je to na današnjoj pressici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, na kojoj je načelnik Josip Ribar pojasnio da je takvo zatajenje, odnosno, ugrožavanje zdravlja drugih kažnjivo, ali da još odlučuju hoće li gospođu kazneno prijaviti.
– Onaj tko je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, to mora prijaviti. Ako epidemiološka služba ili mi u Stožeru vidimo da je osoba znala i svjesno prešutjela svoje kontakte, uvijek imamo mogućnost to prijaviti. Nismo prijavili, ali ne znači da nećemo krim policiji prijaviti da se vidi o čemu je bio slučaj. Čekamo decidirane podatke, treba i oboljeloj osobi dati vremena da se raščisti je li znala, nije… onda ćemo ići s pravovremenom informacijom prema policiji, odgovorio je na novinarsko pitanje Ribar.

Upitan je li od početka epidemije bilo slučajeva u Karlovačkoj županiji da je netko prijavljen jer je prešutio takve podatke, odgovorio je da ne zna, ali i ponovio da imaju „mogućnost promptno reagirati ako smatraju da je osoba svojom nepažnjom ugrozila nečije zdravlje i život.” (KAportal)