Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija planira masovnu proizvodnju cjepiva protiv covida-19 ove godine

Rusija planira proizvesti 30 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19 ove godine, s mogućnosšću proizvodnje još 170 milijuna u inozemstvu, rekao je Reutersu direktor ruskog Fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitrijev.

Prvo ispitivanje cjepiva na ljudima, koje je trajalo mjesec dana i u kojemu je sudjelovalo 38 osoba, završilo je ovoga tjedna. Znanstvenici su zaključili da je sigurno za uporabu i da izaziva imunološki odgovor, iako je snaga tog odgovora još nejasna.

  • Veća, treća faza ispitivanja u koju će biti uključeno nekoliko tisuća ljudi, trebala bi početi u kolovozu, izjavio je Dmitrijev.
  • Vjerujemo da će se na temelju sadašnjih rezultata u Rusiji odobriti u kolovozu, a u nekim drugim zemljama u rujnu… što znači da bi moglo postati prvo odobreno cjepivo u svijetu, kazao je on.

Razvija se više od 100 mogućih cjepiva kako bi se pokušala zaustaviti pandemija. Najmanje dva su u završnoj trećoj fazi ispitivanja na ljudima, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Jedno razvija kineski Sinopharm a drugo AstraZeneca i Svučilište Oxford.

Proizvođači se bave pitanjem kako masivno povećaati proizvodnju da bi zadovoljila globalne potrebe.

Imunitet krda

Dmitrijev kaže da će se ruska treća faza ispitivanja provoditi u Rusiji i u dvije bliskoistočne zemlje te da će početi nakon završetka druge faze ispitivanja na stotinu ljudi 3. kolovoza.

  • Rusija je razgovarala sa Saudijskom Arabijom o tome da bude lokacija za testno ispitivanje kao i proizvodni partner, rekao je on na odvojenoj tiskovnoj konferenciji.

Moskovski Institut Gamaleja, koji je razvio ruskog kandidata za cjepivo, proizvodi doze za klinička ispitivanja.

  • Mišljenje je da za tzv. imunitet krda u Rusiji treba cijepiti između 40 i 50 milijuna ljudi, rekao je Dmitrijev Reutersu.

Kazao je kako vjeruje da će se u Rusiji proizvesti oko 30 milijuna doza ove godine, a da se onda iduće godine može završiti cijepljenje.

  • Rusija je također sklopila ugovore o proizvodnji s još pet zemalja i mogla bi proizvesti do 170 milijuna doza u inozemstvu ove godine, rekao je Dmitrijev.

Odbio je reći gdje i nije htio iznositi detalje o cijenama, ali je izjavio da su zemlje u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i drugdje pokazale interes za uvoz cjepiva. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal