Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Samit EU-a ušao u četvti dan, dogovora još nema

Summit čelnika zemalja članica Europske unije u Bruxellesu ušao je u četvrti dan, a dogovor o sedmogodišnjem proračunu i fondu za oporavak nakon pandemije još nije postignut.
Služba Europskog vijeća i komisije sijedom sinoćnjih pregovora rade na izradi novog, revidiranog prijedloga plana za oporavak. Predsjedavajući Vijeća Charles Michel jutros je sugerirao da bi nova svota bespovratne pomoći za države koje su najviše pogođene u ovom valu epidemije, bila 390 milijarda eura. To je znatno niže od 500 milijardi, koliko je predlagala Komisija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Francuska neće pristati ispod 400 milijardi. “Štedljiva četvorka” kojoj se priključila Finska nudili su uvjet da se ukupna svota za koju bi se Europska unija zadužila na međunarodnim tržištima smanji sa 750 na 700 milijarda eura.

Taj plan za oporavak, bio on 750 ili 700 milijarda, bit će zajednički europski dug svih 27 država – i to je zapravo veliki, povijesni korak prema fiskalnoj uniji, na što nisu sve države spremne. Pogotovo ne one najbogatije. Zbog toga se pregovori i jesu pretvorili u maratonske, potkrijepljene besanim noćima, cjenkanjima, trgovini za svaku milijardu.
Ako bi se tijekom poslijepodneva postigao sporazum oko ovog ukupnog iznosa, tada bi mogli krenuti pregovori i o drugim osjetljivim pitanjima koja se odnose na tu svotu novca. Prvenstveno kako će se taj novac dijeliti, pod kojim uvjetima će se dijeliti državama kojima je potreban i kako će se kontrolirati njegova potrošnja.

Još uvijek postoji mogućnost da se odustane od dogovora u ovoj fazi pregovora i da se odgodi za koji tjedan, možda čak i za kraj kolovoza.

Premijer Andrej Plenković nakratko se vratio u Zagreb kako bi na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predstavio sastav nove vlade, a nakon toga ponovno odlazi u Bruxelles.

Novinarima u Zagrebu rekao kako je opći dojam da se u Bruxellesu ipak polako kreću prema dogovoru.

  • To podrazumijeva određene kompromise. Drugo je poruka gospodarstvima, u specifičnom trenutku i treće poruka prema financijskim tržištima. Nikad više novaca nije bilo na stolu, rekao je.

Ponovio je da treba pokazati odgovornost, izbjeći sukobe i jedan odraz nepovjerenja. S aspekta Hrvatske, danas popodne će, rekao je, točno moći izračunati koliko sredstava je u pitanju. Cilj koji je Vlada postavila je 20 milijardi eura “plus”.

  • Vidjet ćemo koliko je to plus, napomenuo je. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal