Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Sloveniji zbog covida-19 na ulazu u crkvu treba ostaviti telefonski broj

Vjernici u Sloveniji ubuduće će na ulazu u crkvu prije mise morati ostaviti listić sa svojim telefonskim brojem, bez imena i prezimena ili adrese, kaže se u novoj crkvenoj preporuci usklađenoj sa zdravstvenim vlastima radi sprječavanja širenja covida-19.

Mjera stupa na snagu u utorak, a primjenjuje se samo prilikom svečanih misa nedjeljom i blagdanima jer na misama tijekom tjedna bogoslužju prisustvuje manje vjernika koje svećenik obično sve poznaje, navodi se u obavijesti za župnike.

Podaci o onima koji su prisustvovali misi moraju se čuvati 30 dana, a u slučaju zaraze ili epidemije trebaju se predati nadležnima kako bi utvrdili kontakte sa zaraženim.

Kutija s listićima na kojima su telefonski brojevi vjernika uništava se nakon 30 dana ukoliko se prije toga ne ustanovi da je u crkvi boravila inficirana osoba.

Ako se broj zaraženih u župi značajno poveća, svećenik tijekom mise mora nositi masku, a krizme su dopuštene samo na otvorenom. Mise na otvorenom za najviše 500 ljudi dopuštaju se ako je osigurano da je među vjernicima propisana fizička distanca, a ako ne, svi moraju nositi maske, dezinficirati ruke i predati svoje telefonske brojeve.

Nove mjere i posebne restrikcije uvedene su i za druga vjerska okupljanja, druženja, duhovne vježbe i seminare, a do daljnjega su opozvane i sve dozvole za duhovne seminare i predavanja koja izvode biskupi, redovnice, redovnici i laici iz inozemstva.(N1)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal