Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Danas se konstituira 10. saziv Hrvatskoga sabora

Svečanom sjednicom u 10 sati danas će se konstituirati 10. saziv Hrvatskog sabora. Konstituiran će biti izborom svog predsjednika, a to će po drugi put biti Gordan Jandroković koji Sabor vodi od svibnja 2017. godine. Jučer su dogovoreni kandidati za potpredsjednike Sabora, kao i kandidati za čelna mjesta saborskih Odbora te drugih radnih tijela Sabora.
Gordan Jandroković će biti predsjednik Sabora, kandidati za potpredsjednike iz kvote vladajućih su Ante Sanader, Željko Reiner i Furio Radin, iz Domovinskog pokreta to je Miroslav Škoro, dok se će iz Restart koalicije to biti Rajko Ostojić.

U sabornici će se smjestiti većina zastupnika. Dio će ih biti na galerijama, a manji dio u salonu koji tek vrata dijele od sabornice, pa će tako svi zastupnici imati mogućnost vidjeti stol predsjedavajućeg i predsjednika Sabora. Glasovanje će se provoditi elektroničkim putem i podizanjem ruke u skladu s Poslovnikom Hrvatskoga sabora.
Kao predsjednik prošlog saziva, Jandroković će voditi sjednicu do izbora novog predsjednika, odnosno do svog ponovnog izbora, jer tako nalaže Poslovnik. Umjesto oproštajnog govora starog i inauguracijskog govora novog predsjednika, zastupnici će slušati samo jedan odnosno ‘dva u jedan’ Jandrokovićev govor. Nakon što izabere predsjednika, Sabor će izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje će održati sjednicu pa ga izvijestiti o provedenim izborima, odnosno izabranim zastupnicima i njihovim zamjenama. Zastupnici će potom prisegnuti.

  • Jandroković: Ponosan sam što imam čast drugi puta biti predsjednik Sabora

Po prvi put na konstituirajućoj sjednici Sabora neće biti i predsjednik Republike. Pozvani su bili samo predsjednici Republike i Vlade, Zoran Milanović i Andrej Plenković, te predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Miroslav Šeparović i Đuro Sessa, koji je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. Nakon kritika zbog nedolaska Milanović je svoju odluku objasnio ulogom i položajem Sabora.

  • Reakcije na Milanovićevu “pusu hejterima”

Svi zastupnici, od kojih je stotinjak novih, već na ulasku u saborsku zgradu morat će se pridržavati mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Na raspolaganju će im biti maske za lice i dezinfekcijsko sredstvo. Radi lakšeg snalaženja, po dolasku u Sabor dobit će Ustav, saborski Poslovnik i Vodič za zastupnike.

Na temelju rezultata parlamentarnih izbora 5. srpnja, od 151 zastupnika u 10. saborskom sazivu HDZ ih ima 66, stranke okupljene u Restart koaliciji 41, Domovinski pokret 16, Most nezavisnih lista osam, koalicija Možemo! ima sedam zastupnika, koalicija okupljena oko Stranke s imenom i prezimenom tri, a po jednog HNS i Reformisti. Nacionalne manjine imaju osam zastupnika. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal