Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U pola sata, deset kazni za prebrzu vožnju

Policija je u samo dvije akcije pojačanog nadzora prometa u Splitsko-dalmatinskoj županiji sankcionirala 932 prekršaja. Više od polovine odnosilo se na prekoračenje dopuštene brzine. A to je jedan od vodećih uzroka prometnih nesreća, nerijetko i sa smrtnim posljedicama.

Na jednoj od točaka nadzora, u Splitu, u ulici Supavla, u samo tridesetak minuta deset je vozača moralo preuzeti kaznu za prekoračenje brzine. Reakcije policajci znaju i prije nego što se vozači pokušaju izgovoriti – “Žurim se na posao”, “Ma neee, nije moguće, toliko!?”, “A koliko je ograničenje?”.

  • Kad su smrtna stradavanja u pitanju kod nas u 17 prometnih nesreća sa 18 poginulih pola je uzrok brzina i to temeljni uzrok, kaže Siniša Mihanović, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske.

I u drugim nesrećama, iako nije glavni uzrok, brzina ima veliku ulogu pa policija upozorava da bi posljedice bile blaže da je brzina kretanja vozila bila manja i u skladu s ograničenjem. Posebna je priča takozvana prometna kultura, netko će reći i kućni odgoj, vozača prekršitelja.

Tijekom ljetnih mjeseci policija upozorava na motocikliste, a pješaci su posebna priča pa bi bilo dobro prisjetiti se lekcija iz vrtića i osnovne škole.

Split po količini i vrsti prometnih prekršaja nije iznimka, bez obzira na to je li riječ o prekoračenju dopuštene brzine, prolasku kroz crveno, oduzimanju prednosti… No bilo bi bolje da je iznimka u statistici koja govori o smanjenom broju prekršaja, nesreća i sve manjem broju stradalih u prometu. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Iz Nacionalnog Stožera

OgPortal

U Ogulinu 11 osoba zaraženo virusom

OgPortal

Prva pričest

OgPortal

Mladić pao s 24 ukradena respiratora! Nabavio ih u Švedskoj, skrivao ih u zagrebačkoj krčmi

OgPortal

Počelo uklanjanje Oružane, za dva mjeseca od nje ostaje samo pročelje i dio do crkve sv. Nikole

OgPortal

Amnesty International ispričao se Navaljnom jer mu je povukao status ‘zatvorenika savjesti‘

OgPortal