Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ekskluziv. Telegram ima račune: Marko Pavić novcem Ministarstva nakupovao hrpu vina, skupe parfeme i dezodoranse

Prošli tjedan, u zadnjim danima svog tehničkog mandata, ministar Pavić osobno je na karticu ispeglao 7.071 kn i zatim tražio od ministarstva da mu se taj trošak refundira. Ministar danima nije odgovarao na naše pozive ni poruke, a njegova glasnogovornica ispričavala se da zbog privatne situacije ne može do kompjutera. Kada je konačno odgovorila na upit, kazala je da su to darovi za ‘ministre i predstavnike država članica EU’. Na ponovljeni upit kojem smo to EU ministru poklonili dezodorans te zašto je Marko Pavić osobno hodao gradom, birao poklone i teglio butelje, nismo dobili odgovor.
Marko Pavić, HDZ-ov ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije posljednje dane svog mandata iskoristio je na vrlo neobičan način: posvetio se šopingu. Prema dokumentima kojima raspolaže Telegram, ali i iz odgovora glasnogovornice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dâ se zaključiti kako je Pavić osobno, što u radno, što u slobodno vrijeme, hodao po zagrebačkim trgovinama i vlastitom kreditnom karticom kupovao različitu robu. Kasnije je, doduše, od ministarstva na čijem je čelu, tražio refundiranje troškova, o čemu Telegram posjeduje dokumentaciju.
Naime, Zlatko Ilak, ovlašten za obavljanje poslova glavnog tajnika u Pavićevu ministarstvu, najmanje u dva navrata prošloga je tjedna poslao molbu Upravi za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave i Sektoru za financijsko planiranje, upravljanje troškovima i kontrolu za refundaciju troška reprezentacije da na tekući račun ministra Pavića doznači novac za račune koje je ovaj napravio. Radilo se o iznosu od ukupno 7.071,59 kuna.
KASNOVEČERNJA KUPOVINA KOZMETIKE
Ali, pogledajmo što je i kako, vlastitom kreditnom karticom, kupovao ministar Marko Pavić, a potom tražio da mu njegovo ministarstvo nadoknadi troškove u spomenutom iznosu. Prvi, nama poznati šoping, ministar Pavić obavio je uvečer u ponedjeljak, 13. srpnja ove godine, kada je u jednoj od prodavaonica Müller, onoj u zagrebačkom Arena centru u Ulici Vice Vukova 6, u 20:18 (što je vidljivo na računu), napravio ceh od 1.213 kuna. Ondje je kupio dezodorans njemu očito omiljene marke Hugo Boss koji je platio 212,90 kuna te dvije bočice toaletne vodice Hugo Boss, svaka po cijeni od 499 kuna. Sve to stavio je u vrećicu plaćenu 30 lipa.

No, njegov večernji šoping, ministar Pavić nastavio je već za manje od pola sata, za samo 28 minuta kada je pazario u drugoj Müllerovoj prodavaonici, u Avenue Mallu, u Aveniji Dubrovnik 16, gdje je bio nešto rastrošniji. Ondje je potrošio 1.595,70 kuna, ali je uštedio na trošku vrećice, jer na računu koji posjedujemo ona nije zaračunata. Ministar je ondje u 20:46 kupio kolonjsku vodicu Calvin Klein čija je cijena bila 655,90 kuna, te još dva muška parfema Eternity, također iz kolekcije Calvin Klein. Svaka bočica koštala je 469 kuna, pa je tako naš ministar, kako smo rekli, napravio račun od 1.595,70 kuna. Ukupno te večeri, na dva prodajna mjesta u Mülleru, ministar Marko Pavić na parfeme, toaletne vodice i dezodoranse potrošio je 2.808,70 kuna i sve je platilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U VRUTKU JE MINISTAR OSOBNO KUPIO 36 BUTELJA
Sljedećeg dana, izjutra, u utorak 14. srpnja već u 9:16 sati, ministar Pavić nastavio je šoping, ovoga puta u prodavaonici specijaliziranoj za prodaju alkoholnih pića, Vrutak, u zagrebačkoj Vodovodnoj ulici. Ondje je kupio 18 boca vrhunskog iločkog traminca (cijena svake butelje je 59,99 kuna), potom šest butelja Dingača (po cijeni od 114,89 kuna), te još 12 boca Postupa (po cijeni od 77,98 kuna). No, kako je za kupljeni Dingač i Postup dobio 10 posto popusta (ukupno 162,57 kuna), ukupni je račun iznosio 2.542,89 kuna, u što je uključena i povratna naknada od 0,5 kuna po boci, ukupno 18 kuna.

U Vrutku je, dakle, ministar Pavić kupio 36 butelja vina, koje, bez kartonske ambalaže, teže brat bratu, gotovo 50 kilograma, pa ih zacijelo nije bilo lako donijeti do prtljažnika automobila. I taj račun glasio je na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ministar Pavić platio ga je svojom privatnom kreditnom karticom, te i za njega zatražio refundaciju koja mu je isplaćena na njegov tekući račun.
‘NE MOGU DO KOMPJUTORA, IMAM PRIVATNIH PROBLEMA’
Po onome što do sada znamo i za što posjedujemo dokumentaciju, ministar Pavić tog je dana, u utorak, 14. srpnja ove godine, obavio još jedan šoping. U trgovini Staccato Porsche Design, u Masarykovoj 26, tijekom radnog vremena, u 14:32 kupio je crnu kemijsku olovku Icon, Hugo Boss, koja košta 440 kuna, te još jednu roller olovku Pure Cloud, također crnu i također marke Hugo Boss, vrijednu 824 kune. Uz to, ministar Pavić kupio je i plavo punjenje (refil) za kemijsku olovku i to dva komada (ukupno 40 kuna), te također dva komada plavog refila za roller olovku (ukupno 72 kune). Kad se sve zbroji, ministar je u spomenutoj trgovini ostavio 1.720 kuna.
Telegram je bezuspješno, u prošlu nedjelju i ponedjeljak, što telefonskim pozivima, što SMS porukama, pokušao dobiti objašnjenje samog ministra kojeg smo željeli pitati o njegovom šopingu, refundiranju troškova i namjeni kupljene robe. S obzirom na to da se radilo o događajima od prije nekoliko dana, vjerovali smo da se ministar dobro sjeća što je kupio, no odgovor nismo dobili.

Puno bolje sreće, u nedjelju, nismo imali ni s glasnogovornicom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Renatom Škalabrin, kojoj smo poslali e-poruku i pokušali s njom telefonski razgovarati, no odgovorila nam je SMS-om, napisavši kako nešto privatno hitno rješava, pa još nije pročitala poslani mail. Doduše, bilo je to izvan njenog radnog vremena, u nedjelju poslijepodne. No, u ponedjeljak izjutra, kada je ministarstvo već radilo, odgovor glasnogovornice Škalabrin bio je sličan: poslat će nam odgovor, obećala je ”kada dođe do kompjutora”, te dodala kako još ”rješava jučerašnju situaciju”.

‘NIJE BILO DOVOLJNO PROTOKOLARNIH DAROVA’
Glasnogovornica, čini se, do kompjutora je došla tek u 17:17 u ponedjeljak kada nam je napokon stigao odgovor. ”Iznos od 7.071,59 kuna”, stoji u odgovoru, ”odnosi se na trošak protokolarnih darova za ministre i predstavnike država članica EU-a zaduženih za Kohezijsku politiku, predstavnike Europske komisije i Europskog parlamenta s kojima je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usko surađivalo za vrijeme pripreme i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a koji nisu primili protokolarne darove s logotipom EU2020HR, čiji broj je bio ograničen.

S obzirom na pandemiju COVID-19 sastanci koji su se trebali održati u Zagrebu održani su virtualnim putem pa protokolarne darove dostavljamo diplomatskim putem i poštom. Ministru su refundirani troškovi jer ne koristi službenu karticu”.

KOJEM SMO TO EU MINISTRU POKLONILI DEZODORANS?
S obzirom na to da nam je bilo čudno da ministar hoda po trgovinama i vlastitom kreditnom karticom kupuje protokolarne darove za ministre i predstavnike država članica EU, te predstavnike Europske komisije i Europskog parlamenta, zamolili smo dodatno pojašnjenje. Među ostalim, zanimalo nas je, poimenično, kojim su ministrima i predstavnicima država članica EU-a zaduženih za Kohezijsku politiku, te predstavnicima Europske komisije i Europskog parlamenta diplomatskim putem i poštom dostavljeni pokloni, te tko je donio odluku o vrsti poklona i kome će oni biti poklonjeni.

Osobito će biti zanimljivo saznati, kada i ako dobijemo odgovor, kome je od EU dužnosnika poklonjen dezodorans Hugo Boss, a kome ulošci za olovke iste marke, te kako je raspoređeno 36 butelja vina Traminac, Dingač i Postup.
GLASNOGOVORNIK VLADE NIJE ŽELIO KOMENTIRATI SLUČAJ
Telegram se obratio i glasnogovorniku Vlade, Marku Miliću sa zamolbom za pojašnjenje kome je sve Vlada Republike Hrvatske dodijelila protokolarne darove s logotipom EU2020HR (čiji je broj, kako tvrde u Ministarstvu regionalnog razvoja, bio ograničen, pa je ministar Pavić morao osobno kupovati dodatne protokolarne poklone), te kome su ti darovi poklonjeni i u čemu su se sastojali, kao i kolika je bila njihova pojedinačna vrijednost.

Također, zatražili smo odgovor jesu li i drugi ministri postupili slično kao ministar Pavić, koji je osobno, svojom kreditnom karticom, birao i kupovao protokolarne poklone, pa ih slao diplomatskim putem i poštom, te potom tražili refundaciju troška na svoj privatni tekući račun.
Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

S kakvim rejtinzima stranke i političari ulaze u posljednji tjedan kampanje – donosimo u novom Cro Demoskopu

OgPortal

Gradski derbi pripao NK Ogulinu

OgPortal

Plenković: ‘Pandemija će završiti tek kad se cijela populacija cijepi‘

OgPortal

Hrvatski avion pun slovenskih putnika udario u jastreba, odmah se morao vratiti na aerodrom kod Ljubljane

OgPortal

Šuput obilježava svoj prvi Majčin dan, preslatki prizori rastapaju srca, a posebno je ganule sve druge mame

OgPortal

Telegram otkriva: Dekanica PBF-a službenom karticom kupuje Polo i Boss odjeću, Chanel parfeme i namještaj

OgPortal