Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Epidemija – najnoviji podaci, 104 nova slučaja zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježena su 104 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1112. Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 7 pacijenata. Tri su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4634 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 128 preminulo, a 3394 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 3609 osoba. Do danas su ukupno testirane 108 222 osobe, od toga 1417 u posljednja 24 sata.

HRT-ova reporterka Nikolina Ćosić za podnevni Dnevnik kazala je da je u Zagrebu 10 novooboljelih, a u Zagrebačkoj županiji zaražene su tri osobe, ali je i jedna osoba preminula.

Ćosić je rekla da su od jučer na snazi nove cijene testiranja na COVID-19 u cijeloj Hrvatskoj. Istaknula je da u Nastavnom zavodu “Dr. Andrija Štampar” te cijene vrijede od danas. Za testiranje koje je stajalo 1500 kuna, sada treba izdvojiti 698 kuna.

Od početka pandemije u Zagrebu je testirano gotovo 25.500 osoba, a uređaj koji su jučer dobili u Nastavnom zavodu “Dr. Andrija Štampar” omogućit će da se proces testiranja još ubrza. Ćosić je dodala da njime mogu svake tri minute testirati jednu osobu.

Sve osobe u Hrvatskoj koje imaju indikacije zaraze koronavirusom mogu se besplatno testirati, a osobe koje bi se htjele testirati moraju se naručiti.

HRT-ova reporterka rekla je da su danas objavljene i službene mjere za organizaciju koncerata. Prema njima, na otvorenome ne bi trebalo biti više od 1000 osoba, a u zatvorenom prostoru ne bi smjelo biti više od 500 ljudi. Publika bi trebala isključivo sjediti na razmaku od 1,5 metara, a osobe koje su boravile u inozemstvu i nemaju pozitivan nalaz testa unatrag 48 sati ne bi trebale dolaziti na takve događaje.

– Kontrolu će provoditi civilna zaštita i redari angažirani za tu vrstu skupa. Prema tome, neće dobiti rješenje ako ne ispune uvjete, a kontrolu samog tog događanja vršit će ovlaštene osobe, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

– Štićenica doma umirovljenika je preminula, i to iz samoizolacije je bila došla u bolnicu, i tu isto očekujem lagano smirivanje situacije. Tamo je jedan dio ljudi u samoizolaciji, radi se o ljudima visokih godišta, gospođa je bila 1925. godište i imala je niz drugih bolesti, naglasio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Stigao uređaj koji ubrzava testiranje na COVID-19

Od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” svojom predanošću i radom kontinuirano pridonose suzbijanju epidemije u Zagrebu.

U radu bi im trebao pomoći i visokoprotočni uređaj za automatiziranu izolaciju nukleinske kiseline novog koronavirusa (Nextractor NX-48S), čime će se udvostručiti dosadašnji kapaciteti testiranja u Zavodu. Opširnije

Na koncertima se preporučuje razmak od 1,5 metara. (hrt)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal