Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Fuchs preuzeo ministarstvo: Ne mogu vam sad reći što će biti na jesen, imamo dva-tri scenarija

Novi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako će zvati Blaženku Divjak ako mu zatreba pomoć, te da je svjestan problema i otpora u sustavu visokog obrazovanja. Nije najavio kako će to rješavati
Uz buket cvijeća i međusobne ljubazne riječi novi, 23. ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs preuzeo je ministarstvo od svoje prethodnice Blaženke Divjak.
Divjak je kazala kako je njezin tim pripremio za donošenje odluke da se “mirno uđe u sljedeću školsku i akademsku godinu”, te kako se nada da će biti nastavljeni projekti na kojima su radili, poput kurikularne reforme, cjelodnevne nastave i ulaganja u znanost.

  • Zahvaljujem profesorici Divjak na na ogromnom poslu koji je napravila sa svojim timom oko nastave na daljinu. Uvjeren sam da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je brzo prešla na učenje s informatičkih i javnih medija. Jednako bih želio zahvaliti svim učiteljima, nastavnicima i roditeljima koji su izdržali period lockdowna, kao i učenicima, poglavito srednjoškolcima i studentima koji su doprinijeli da se i starije generacije mogu sigurnije osjećati – kazao je Fuchs, koji još nije htio konkretno govoriti o scenarijima za jesen.
  • Ne mogu vam ovoga trenutka reći što ćemo poduzeti, ali na stolu su jedina tri moguća modela: ili svi u školu, ili mješoviti sistem, ili lockdown, ovisi o epidemiološkoj situaciji. Postoje dva-tri scenarija, vidjet ćemo – kratko je kazao.

Kako neslužbeno saznajemo, njegov tim, koji bi trebao biti kompletiran i imenovan sljedeći tjedan, već je počeo raspisivati različite varijante izvođenja nastave. Zasad je plan da školsku godinu u školama započnu svi učenici, da redovna nastava traje barem mjesec dana, no sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i odlukama Stožera za nacionalnu zaštitu.

Otpori u resoru visokog obrazovanja
Divjak i Fuchs nisu izbjegli ni pitanja o situaciji na zagrebačkom Sveučilištu. Komentiravši svoje tri ministarske godine, Divjak je istaknula kako je nailazila na otpore, posebno u sustavu visokog obrazovanja, a Fuchs je poručio kako problemi postoje, da se već suočio s njima.

  • O tome može odlučivati i to može rješavati jedino Senat – rekao je Fuchs koji smatra da će Zagrebačko sveučilište u datom trenutku morati doživjeti određeno restrukturiranje koje će se morati napraviti iznutra. (24sata.hr)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal