Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Prelogu proizvode supermaske

Njihovu zaštitnu opremu nose hrvatski policajci, vojska, kao i pripadnici NATO misija diljem svijeta. Šestan-Busch, svjetski poznati proizvođač protubalističkih zaštitnih kaciga iz Preloga posljednjih se godina okreće i prema tržištu civilne zaštite.

Razvijaju novu polietilensku kacigu, a osim toga razvili su prototip zaštitne maske koja će štititi građane od koronavirusa ali i od svih ostalih bioloških ugroza. Inženjeri su primjenom nanotehnologije razvili prototip maske koja daje potpunu biološku, radiološku i kemijsku zaštitu.

  • Ne može doći do prodora virusa i bakterija u dišni sustav korisnika. I ono što je najvažnije – korisnik ako je slučajno zaražen, ne može zaraziti svoju okolinu, kaže tehnički direktor tvrtke Šestan-Busch Božo Bujanić. Mislili su i na korisnike s respiratornim problemima, dodaje. Maske imaju priključak na respirator, dovod kisika tako da je kod premještanja pacijent cijelo vrijeme s maskom.

Obiteljski paket zaštite

Ideja je napraviti obiteljski paket kako bi građani svih dobi imali kvalitetnu višenamjensku masku. Ona će, najavljuje Bujanić – biti napravljena od termoplastičnog materijala. Imat će jako malu masu, oko 80 grama s filterima. Jer temelji ove tvrtke su – zaštita i sigurnost građana, stoga je bilo logično usmjeriti se na civilni sektor, dodaje.

Posljednjih mjeseci razvijaju i zaštitne kacige

Prosječna kaciga teži oko 1100 grama, međutim ove nove polietilenske težit će i do 30 posto manje. Do kraja godine u proizvodnju odlazi 2000 komada. Kacige će najprije testirati hrvatska vojska i policija, a zatim idu i na svjetsko tržište.

  • Nama je vrlo bitno da imamo konstantnu institucionalnu podršku u našem razvoju što i imamo, jer jako dobro surađujemo s ministarstvom obrane i unutarnjih poslova u razvoju i plasmanu proizvoda to je ta ulazna, prva referenca, a na temelju čega kasnije baziramo naši daljni izvoz, kaže direktor za strateški razvoj i provedbu projekata Goran Basarac.

Međimurska inovativnost u više od 75 zemalja. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal