Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Šeparović: Preispitat ćemo sve odluke Stožera, jednu po jednu; Vlada: Odluke nisu ustavno dvojbene

Ustavni sud će odmah po povratku s godišnjih odmora donijeti odluke povodom ustavnih tužbi vezanih za odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Ustavni sud kontinuirano radi na tim predmetima, no stalno su dolazili novi prijedlozi i nismo ih mogli odmah riješiti. Onda smo ušli u predizbornu kampanju, a ustaljena je praksa Ustavnog suda da u u predizborno vrijeme ne donosi odluke koje bi mogle imati političke konotacije, kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović reagirajući na istup predsjednika Republike Zorana Milanovića u intervjuu na televiziji N1 u kojem je problematizirao rad Nacionalnog stožera civilne zaštite, nazvavši ga paraustavnim tijelom.

– Kako su u međuvremenu došli i novi prijedlozi za ocjenu ustavnosti novih odluka Stožera referenti će na tim predmetima raditi i za vrijeme ljetne stanke kada sud ne zasjeda kako bismo na jesen mogli odlučivati o svim prijedlozima, napomenuo je Šeparović.

Predsjednik Ustavnog suda pojašnjava da će donijeti dvije vrste odluka. Najprije će odlučiti o ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se omogućilo Stožeru da donosi mjere koje zadiru u ustavna prava. Nakon toga će Ustavni sud preispitati ustavnost svake pojedinačne odluke u odnosu na koju je došao prijedlog za ocjenu ustavnosti.

U Vladi, za razliku od predsjednika Republike Zorana Milanovića, ne vide nikakav problem u radu Stožera.

– Neobično je da predsjednik Republike s jedne strane želi da ovu bolest prihvatimo poput karijesa, a s druge strane zaziva proglašenje izvanrednog stanja, tj. aktivaciju članka 17. Ustava. Odluke Stožera nisu ustavno dvojbene, niti političke. One se donose temeljem uputa struke i prvenstveno s ciljem zaštite života i zdravlja naših građana, kažu u Vladi.

Ističu kako su pravni temelji za donošenje odluka Stožera Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o civilnoj zaštiti, te članak 16. hrvatskog Ustava.

– Ograničenja donesena radi sprečavanja širenja koronavirusa i zaštite ljudskih života bila su razmjerna i balansirana, što je također u skladu s Ustavom, odgovaraju u Vladi uz napomenu da će Stožer nastaviti raditi odgovorno i kvalitetno svoj posao i pripremati nove mjere za sprečavanje širenja zaraze, prateći i dalje razvoj epidemiološke situacije.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice bez prijave

OgPortal

Počelo rušenje zgrade bivšeg mirovinskog i socijalnog osiguranja

OG Portal

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv covida-19

OgPortal

Stožer planira testiranje: Kako će izgledati odlazak na svadbu ili koncert?

OgPortal

Capak: Pohana svinjetina je opasnija od AstraZenece

OgPortal

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

OgPortal